Elkészült a bősi kompkikötő fogadóépülete

<p>Bős/Dunaszerdahely. Júliusban kezdődött, s a napokban fejeződött be a bősi kompkikötő fogadóépületének kivitelezése; értesüléseink szerint november 9-én a hivatalos használatbavétel is lezajlott.</p>

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Az épület szomszédságában hamarosan megkezdődik a kikötő építése; a személyforgalom a tervek szerint 2013 júniusában indul meg.

Bős és Dunaremete között 1991-ig, a bősi vízerőmű megépítéséig közlekedett komp. Újraindításáról 2010 áprilisában számoltunk be, majd kiderült: a beruházás finanszírozási problémák miatt késhet.

A Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósuló, Duna Menti Turista Központok és Utak Összekötése Kompjárattal Bős és Dunaremete Között néven futó projekt vezető partnere a magyarországi Lipót község önkormányzata, fő határon túli partnere Bős nagyközség, további partnerei pedig Dunaremete település, illetve Nagyszombat megye önkormányzata.

Teljes költsége 3,23 millió euró, ebből 2,734 millió eurót az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF) finanszíroz, míg 10 százalékát az állami hozzájárulás, 5 százalékát pedig a partnerek önrésze teszi ki. Mivel Dunaremetén és Bősön is volt már hajókikötő, a komp újraindítása nagyobb építkezéseket nem feltételez. A projekt részeként szlovák oldalon a kiszolgáló épületen és parkolón kívül kerékpárút, míg a Duna túloldalán egy kilométeres aszfaltút épül Lipótig és Dunaremetéig.

A kismerülésű, 24 méter hosszú és 7 méter széles komp 50–100 gyalogos és kerékpáros, valamint 6–8 személygépkocsi szállítására lesz alkalmas. A két kikötő közötti négy kilométeres távolságot 20–25 perc alatt teszi majd meg.

Kvarda József, a Nagyszombat megyei önkormányzat alelnöke korábban úgy nyilatkozott: a térség idegenforgalmi és kulturális kapcsolatainak fenntartása szempontjából elengedhetetlen a vízi közlekedés újraindítása. Fenes Iván, Bős polgármestere szerint „a jármű főképp a gyalogos- és kerékpáros-turisták szállítására szolgál majd. Településünk lakosainak, valamint az ide látogatóknak így gyakorlatilag mintegy ötven kilométerrel kevesebbet kell majd utazniuk”. Szakemberek szerint a komp üzemeltetése során gondot okozhat a Duna medrének elhomokosodása, ami miatt a kotrás elengedhetetlen. Értesüléseink szerint a projekt ezzel az eshetőséggel kezdettől számol. (la)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?