Európa a szokatlan hidegtől szenved

MTI-ÖSSZEFOGLALÓPrága/Varsó/Genf/Párizs. Csehország és Lengyelország az idei tél első havazásának következményeitől szenved.

MTI-ÖSSZEFOGLALÓ

Prága/Varsó/Genf/Párizs. Csehország és Lengyelország az idei tél első havazásának következményeitől szenved. Az évszakhoz képest szokatlanul hideg idő, köd és hóesés nehezíti az emberek életét más európai országokban is.

Csehország középső részén a hőmérséklet nem haladta meg a mínusz 5 Celsius-fokot, így a szombatra virradó éjszaka lehullott jelentős hó nemcsak a mezőkön, hanem a városokban is megmaradt. Az autópályák eljegesedése számos balesethez vezetett. A gépkocsivezetők dolgát a sűrű köd is nehezítette, főleg az alacsonyabb fekvésű területeken. A látótávolság több helyen nem haladta meg a száz métert. A mentőcsapatoknak tegnapra virradóra sikerült megtisztítaniuk a vasútvonalakat a sínekre zuhant fáktól, és az ország egész területén helyreállt a vasúti közlekedés, bár még sok helyen jelentősek voltak a késések. Tábor városában a hidegben meghalt egy hajléktalan, ő az idei tél első áldozata Csehországban. A nagyvárosokban megteltek a hajléktalanszállók.

Három halálos áldozata van az idei telet megelőző első hideghullámnak Lengyelországban. Az 52 és 56 év közötti halott férfiakra járókelők találtak rá vasárnap. Elsősorban az ország déli és keleti részén volt erős havazás. Bialystokban éjszaka mínusz 10 Celsius-fokot mértek. A tapadós hó súlya alatt több távvezeték is leszakadt. Mazowieckie vajdaságban – ahol vasárnap 70 ezer lakos volt áram nélkül – tegnap reggel még mindig ötezer fogyasztónál nem működött az áramszolgáltatás. A meteorológusok szerint a következő napokban folytatódik a szokatlanul hideg idő.

Beköszöntött a tél Svájcban a hét végén: a korai havazás sok balesetet okozott, és pánikba esett lakosok százai telefonáltak segítségért a tűzoltóknak. A svájci autóklub óvatosságra intette a vezetőket, mert több helyről is tükörjégről, havas utakról és hótorlaszokról érkezett jelentés. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint csak Bern kantonban közel 60 közlekedési baleset történt 24 óra alatt. A karambolok nagy számát azzal magyarázták, hogy sok járműre még nem szerelték fel a téli gumiabroncsokat, ráadásul az erős szél miatt helyenként fák borultak az úttestre. Helyenként a vasúti közlekedésben is fennakadások voltak. Leállították a vonatokat az ország egyik legrégebbi vonalán, a Montreux-t Gstaad városon keresztül Zweisimmennel összekötő szakaszon. Genfben több száz lakos esett pánikba és hívta a tűzoltókat, miután 100 m/óra sebességű széllökésekkel érkezett meg a vihar a városba.

A hirtelen leesett hó és a szélviharok miatt több tízezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás Franciaország déli megyéiben. Egy 12 éves brit kisfiú és egy szörföző eltűnt, Párizsban pedig egy hajléktalan a hideg miatt meghalt. Marseille kikötőjében a Napoléon Bonaparte komphajó megsüllyedt, miután az erős szél miatt éjszaka elszakadtak a kötelei és nekiütközött a rakodópart falának. Személyi sérülés nem történt, miután a hajón éjszaka nem tartózkodott senki.

Az Alpokban hatalmas havazás kezdődött: a Vercors-hegység alig ezer m-es csúcsait vasárnap délután már félméteres hó borította, s Grenoble-ban is 20 cm-es volt a hótakaró, ami ritkaságnak számít októberben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?