Minden 33. polgárnak van fegyvertartási engedélye az országban

DEMECS PÉTERPozsony.

DEMECS PÉTER

Pozsony. Egyre több ember félti az életét, biztonságát – ezzel magyarázza a rendőrség, miért ugrott meg az elmúlt öt évben a fegyvertartási engedélyek száma az országban.

Egy biztos, akinek fegyvereket árusító boltja van, az nem panaszkodhat a gazdasági válságra és arra, hogy csökkent volna a forgalma. Épp ellenkezőleg. „Az utóbbi években gyakrabban járnak hozzánk nők. Kisebb pisztolyok iránt érdeklődnek, olyan lőfegyvereket keresnek, amelyek könnyen elférnek egy retikülben is” – árulta el érdeklődésünkre František Syncháč, egy fegyverkereskedés elárusítója. Arra a kérdésre, miért akarnak fegyvert, rendszerint azt válaszolják, hogy önvédelemre. „A mai világban sokan féltik az életüket. Főként, ha gyakran járnak éjjel egyedül haza. Sose lehet tudni, kivel találkoznak” – mondta.

A rendőrség is igazolta, hogy az elmúlt öt évben megugrott a polgárok érdeklődése a lőfegyverek iránt. Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint bár az idei statisztikák még nem állnak rendelkezésre, 2011-hez képest minden bizonnyal idén is több lesz a kiadott engedély.

Nem nehéz

lőfegyverhez jutni

Szlovákiában minden büntetlen előéletű állampolgár kérvényezheti a fegyvertartási engedély kiadását. A D kategóriába (például gázpisztoly, paintball, airsoft) tartozó fegyverekre vonatkozó engedélyt már a 18 évesnél idősebbek is megszerezhetik. Ezeket a fegyvereket csak sportolásra, vagy vadászatra lehet használni.

Önvédelmi célra alkalmas lőfegyvert csak az tarthat, aki már betöltötte a 21. életévét. „A büntetlen előéleten kívül feltétel még a pszichológiai tesztek sikeres abszolválása. Igazolnia kell azt, hogy képes a fegyver és lőszer tartására, illetve hordására” – pontosított Baloghová.

Fegyverrel fokozott

a kockázat

A legolcsóbb, önvédelmi célokra is használható lőfegyverek ára 400 eurónál kezdődik. Szlovákiában a rövidcsöves pisztolyok iránt a legnagyobb az érdeklődés. Közkedveltek a CZ 100, vagy a CZ 75 SP–01 Phantom lőfegyverek.

Pszichológiai felmérések igazolják, hogy a legálisan tartott lőfegyverek növelik a családban a gyilkosság, vagy az öngyilkosság veszélyét. Nem egy olyan esetre volt már példa Szlovákiában is, hogy egy illető legálisan tartott fegyverével gyilkolt. Példa erre Ľubomír Harman esete, aki Pozsony-Dévényújfalun lőtt halomra gépkarabélyával egy roma családot, miközben otthon több legálisan tartott lőfegyvere is volt.

Bár a rendőrség külön statisztikát nem vezet erről, nem hivatalos tájékoztatás szerint évente több tucat rablótámadást követnek el legálisan tartott fegyverekkel. A leggyakrabban benzinkutakat és bankokat próbálnak kifosztani az elkövetők, akik letartóztatásuk után beismerik, hogy kilátástalan anyagi helyzetük miatt raboltak.

Fegyvertartási rekordok

Az országban jelenleg körülbelül 163 000 embernek van fegyvertartási engedélye, ami a lakosság 3 százaléka.

A legálisan tartott fegyverek száma viszont eléri a 300 ezret, ami azt jelenti, hogy sokuknak egynél több fegyverük is van. Ezek természetesen nem mind önvédelmi célokra használt lőfegyverek, sok köztük a vadászatra használt vagy gyűjteményben őrzött történelmi fegyver.

Csehországban 700 ezer legálisan tartott lőfegyvert tartanak számon, Franciaországban ez a szám túllépte a nyolcmilliót. Magyarországon 100 főre 2,5 lőfegyver jut. Az abszolút rekordtartó a világon az Amerikai Egyesült Államok, ahol hivatalos statisztikai adatok szerint 280 millió legálisan tartott fegyver van.

Miért akarunk pisztolyt

Szakértők szerint a leggyakoribb fegyvertartási ok a biztonságérzet hiánya, amit sokan a lőfegyver beszerzésével igyekeznek biztosítani maguknak. Az emberek féltik az életüket, ezért akarnak fegyvert. Egyes nézetek szerint másik ok lehet, hogy a fegyverek manapság egyre közkedveltebbek, s az engedély kiadása sem túl bonyolult.

Természetesen a fegyvertartási engedélyek és a hivatalosan tartott fegyverek száma nem tükrözi a valóságot. Becslések szerint az országban több tízezer illegális fegyvert tartanak. Pontos számok ezen a téren természetesen nem léteznek. A két fegyveramnesztia során, amikor büntetlenül lehetett leadni a fegyvereket, több mint háromezer, nagyrészt második világháborús fegyvert adtak le. Eddig egy esetben sem sikerült igazolni, hogy az amnesztia alatt büntetlenül leadott lőfegyverekkel bűncselekményt követtek volna el.

Az illegális fegyvertartásért Szlovákiában akár tízéves szabadságvesztés is fenyeget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?