Elkerülik a börtönt a rasszisták

<p>Pozsony. A szélsőséges szervezetek elleni küzdelem egyik legnagyobb hiányossága a jelentés szerint az, hogy nincsenek olyan bírósági szakértők, akik a rasszista bűncselekmények vizsgálatával foglalkoznának. A tettesek így nemegyszer szabadlábon maradnak.</p>

DEMECS PÉTER

Emellett több más hiányosságról is beszámol a belügyminisztérium rasszizmus elleni harcról szóló jelentése, amely az elmúlt napokban került tárcaközi egyeztetésre. A szélsőséges szervezetek az évek során megtanulták, hogyan kell manipulálni a közvéleményt, ennek köszönhetően kiléptek az árnyékból, és nonprofit szervezeteken keresztül fokozatosan a politikai eseményekre is hatással vannak. Ezt sugallja a szlovákiai szélsőségesek tevékenységét figyelő belügyminisztériumi jelentés.

A szélsőségesek egyik szelete, főleg a rasszista beállítottságú szervezetek, rendszerint a szociálisan hátrányos helyzetben élő, nehezen alkalmazkodó polgárok okozta problémákat kihasználva próbáltak még nagyobb népszerűségre szert tenni. A 2011-es év eseményeit feldolgozó jelentés ezen a téren mintapéldaként említi a Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) polgári társulást, amely a jelentés szerint „nacionalista mozgalomnak vallja magát, s melynek képviselőitől a rasszista és xenofób vélemények sem állnak távol”. A Pospolitosť több más szélsőséges szervezet támogatását is élvezi, rendszeresen jelentek meg rendezvényein az Új Szabad Szlovákia mozgalom vagy a nem bejegyzett Nemzeti Ellenállás és Kiszucai Dac szervezetek képviselői. E csoportok gyakran más tüntetéseken, például politikai botrányok miatt szervezett megmozdulásokon is részt vettek. Szervezésre az esetek többségében a világhálót, a közösségi portálokat használják, ezért e hálózatok ellenőrzésére is jobban kellene összpontosítania a rendőrségnek.

A jelentés egyebek mellett az igazságügyi tárcát is bírálja, amiért még mindig nem hozta létre a bírósági szakértők specializált osztályát, amely kizárólag a szélsőséges, rasszista bűncselekmények vizsgálatával foglalkozna. A tárca sajtóosztályától megtudtuk, folyamatosan dolgoznak a szakértői csoport kialakításán, ám ehhez törvénymódosításra van szükség, a változásokra ezért néhány hónapig még várni kell.

A belügyminisztérium emlékeztet, hogy a rasszista bűncselekmények elkövetőinek elitélése csak és kizárólag a szakértői vizsgálatok minőségén múlik. „Szlovákiában jelenleg nincsenek olyan szakértők, akik ilyen jelentéseket ki tudnának dolgozni” – olvasható a jelentésben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?