Nem tiltható az ivászat és a petárdázás a közterületeken

<p>Rimaszombat Ügyészségi óvás miatt legutóbbi ülésén kénytelen volt megszüntetni Rimaszombat képviselő-testülete a közterületen való alkoholfogyasztást és pirotechnikai eszközök használatát tiltó rendeletét. Felmerül a kérdés, hogyan lehet ezután fenntartani a rendet.</p>

SZÁSZI ZOLTÁN

Az önkormányzat már az augusztusi közgyűlésén is foglalkozott a problémával, mert egy alsókubini aktivista, Pavol Pachník állampolgári jogainak korlátozása miatt több ügyészségre is panaszt nyújtott be a korlátozó rendeletek miatt, panaszának helyt adtak, törvényellenesnek minősítették a tiltó rendeleteket.

Más szlovákiai városokhoz hasonlóan mostanáig Rimaszombatban sem lehetett szeszes italt fogyasztani és pirotechnikai eszközöket használni a közterületeken, a rimaszombati képviselők az ügyészség felszólítására most kénytelenek voltak visszavonni ezt a korlátozást. Miután a polgármester aláírja a határozatot, a városban ismét lehet majd alkoholt inni bárhol, és a tűzijáték sem lesz tiltott. Aki eddig megszegte ezt az előírást, azt szabálysértés miatt megbüntethették. Peter Berecz, a városi rendőrség parancsnoka szerint a tiltó rendelet megszűnése után nagyon nehéz lesz a fenntartani a rendet a közterületeken. A parancsnok szerint eddig is voltak, akik – sokszor agresszívan – szembeszegültek az előírással, mostantól pedig büntetlenül folyhat az ivászat a városközpontban és minden közterületen. A városi rendőrség idei tapasztalatai alapján nyáron szinte naponta akadtak olyanok, akik megszegték a tiltást, és nyilvános helyen ittak, de eddig legalább büntetést lehetett kiszabni rájuk. Az viszont továbbra is érvényes, hogy a fiatalkorúak nem fogyaszthatnak alkoholt, sem közterületen, sem máshol, és ezt az előírást továbbra is szigorúan betartatják, a szórakozóhelyeket, rendezvényeket is ellenőrizni fogják a városi rendőrök az állami rendőrség bűnmegelőzési osztályával együttműködve.

Abban egyetértettek a városatyák, hogy a tiltó rendelet megszüntetése miatt valószínűleg nehezebb lesz a közrend fenntartása, az ügyészségi óvásnak viszont eleget kellett tenni. A szlovákiai települések önkormányzatai egyedül abban bízhatnak, hogy az országos problémává nőtt kérdéssel hamarosan foglalkozni fognak a parlamenti képviselők is. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása is felhívta már a figyelmet erre a problémára. A pirotechnikai eszközök használatával szeptemberben már foglalkozott a parlament, mégpedig a bányászati törvény kapcsán. A Híd képviselői akkor azt javasolták, hogy a településeknek ismét lehetősége nyíljon rendelettel szabályozni a pirotechnikai eszközök használatát, a lakosok igényei szerint. A törvényjavaslatot a Smer is támogatta, második olvasatban hamarosan a parlamenti képviselők elé kerülhet az új törvény. A szeszes italok nyilvános helyen való fogyasztásáról egyelőre nem készült törvényjavaslat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?