Rekordszámú nevezés

ÖSSZEFOGLALÓLos Angeles.

ÖSSZEFOGLALÓ

Los Angeles. Rekordszámú, 71 nevezés érkezett az amerikai filmakadémiához a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjának mezőnyébe .

A legrangosabb filmes elismerésért versengő produkciók listáján szerepel osztrák színekben Michael Haneke Szerelem című cannes-i Arany Pálma-díjas filmje, az Életrevalók című francia világsiker, Paolo és Vittorio Taviani Arany Medve-díjas munkája, a Cesare deve morire, Olaszországból, az Egy veszedelmes viszony című kosztümös dráma Dániából, valamint a hidegháborús NDK-ba kalauzoló Barbara a német Christian Petzold rendezésében.

A magyar nevezett Fliegauf Bence Csak a szél című, számos fesztiváldíjjal kitüntetett alkotása. A romagyilkosságokkal foglalkozó játékfilm többek között az Ezüst Medvét is megkapta az idei Berlinalén.

A szlovák színeket Iveta Grófová Egészen Asig (Až do mesta Aš) című alkotása képviseli. A film egy kelet-szlovákiai lány története, aki megélhetést keresve eljut egészen As városába, ahol varrónőként helyezkedik el egy gyárban. A határmenti városban atonban a német hatás őt is beszippantja; ő is elszédül az onnan érkező nagy lehetőségektől.

A legjobb nem angol nyelvű filmnek járó díjat tavaly Aszgar Farhádi drámájával, a Nader és Simin – Egy elválás története című drámával elnyerő Irán szeptember végén bejelentette, hogy az iszlámellenes amatőr film miatt bojkottálja a 2013-as Oscar-díjat, és mégsem küldi versenybe a már kiválasztott alkotást.

A nevezettek listáját több fázisban szűkítik le arra az öt jelöltre, amelyből az amerikai filmakadémia tagsága végül szavazással kiválasztja az Oscar-díjas produkciót. A jelölteket 2013. január 10-én hozzák nyilvánosságra. (MTI, tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?