Olcsóbbak a jelzáloghitelek

<p>Pozsony. Az őszi hónapokban rendre megugrik a jelzáloghitelek iránti kereslet, ami a pénzintézeteket sem hagyja hidegen. Az elmúlt hetekben több hazai bank is olyan speciális kedvezményeket hirdetett meg, amelyekkel hitelfelvételre csábítja az embereket. Egyre több embernek okoz gondot ugyanakkor a korábban felvett kölcsön visszafizetése.</p>

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

A szlovákiai pénzintézetek az idei év folyamán fokozatosan csökkentették a hitelkamatokat, ami a jelzálog- és a lakáshiteleket is érintette. „A nyár folyamán ugyan egy időre megállt ez a folyamat, az elmúlt hetek akciós ajánlatainak köszönhetően azonban folytatódott a kamatok csökkenése, a bankok ráadásul több kedvezményt is kínálnak a hitelt felvevőknek” – nyilatkozta Maroš Ovčarik, a Finančná Hitparáda pénzügyi internetes portál elemzője. A képhez hozzátartozik, hogy az eurózónán belül még mindig magasak a hazai hitelkamatok.

„Pénzintézetünk két héttel ezelőtt csökkentette a jelzáloghitelek kamatait. Minden ügyfelünknek, aki a hitelkamatait három évre köti le, és az ingatlan értékének a 80%-ára vesz fel kölcsönt, 4,49%-os kamatot garantálunk, függetlenül a többi paramétertől, így például az ügyfél bevételeitől is” – mondta el Naďa Urbanová, a Prima banka szóvivője. Az elmúlt hónapban kétszer csökkentette a kamatokat az UniCredit Bank is, amelynél a 3 évre fixált éves kamat a jelzáloghitelek esetében 3,99%-os. Legutóbb az Általános Hitelbank (VÚB) is 0,4%-kal csökkentette a kamatszintjét. A bank szóvivője, Alena Walterová szerint azonban a járulékos kedvezményeknek köszönhetően az ügyfeleknek nyújtott kamatot akár 0,6%-kal is csökkenthetik. „Minél több banki szolgáltatást vesz igénybe az ügyfél, annál nagyobb kedvezményekre számíthat” – állítja Walterová. Ugyanez érvényes azonban a többi bankra is, hiszen többségük az alacsonyabb kamatot a járulékos szolgáltatások igénybevételéhez köti. A Szlovák Takarékpénztár például 0,70%-os kedvezményt kaphat a jelzáloghitel éves kamatára, ha a banknál nyit személyi számlát.

A jelzáloghitelek kiválasztásánál nem szabad kizárólag a bankok által nyújtott kedvezményekre figyelni, a fő kritériumnak ez esetben is a teljes hiteldíjmutató számít. Az ingyen megkötött hitelszerződés például sokak számára vonzó lehet, hiszen ezzel pár száz eurót takaríthatnak meg, tudniuk kellene azonban, hogy a kamatok csökkentésével akár pár ezer eurós megtakarítást is elérhetnek. A bankok akciós ajánlatainak köszönhetően ugyan többen engedhetik meg maguknak a hitelfelvételt, ezzel együtt azonban megugrott a rizikója annak is, hogy a későbbiekben sokan képtelenek lesznek időben megtéríteni a havi törlesztőrészletet. Ilyen esetekben a pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint az ügyfélnek minél előbb fel kellene vennie a kapcsolatot a bankjával. Ha odáig fajul a helyzet, hogy egy részlet befizetését elmulasztja, már nehezebben találnak megoldást.

Akiknek gondjaik akadnak a fizetéssel, azoknak a bankok leggyakrabban a futamidő kitolását javasolják. Ennek is megvan a hátulütője, hiszen a havi törlesztőrészlet ugyan csökken, egészében véve azonban jóval nagyobb összeget kell visszafizetniük a banknak, mint eredetileg. Akiknek időleges anyagi problémáik akadnak, azok megegyezhetnek a bankkal, hogy néhány hónapra, felfüggesztik a hitelösszeg visszafizetését. Ez alatt az idő alatt azonban az ügyfélnek rendeznie kell az anyagi problémáit, hiszen az időszak lejárta után újra fizetnie kell. Az elmaradást a futamidő meghosszabbításával vagy a havi törlesztőrészletek növelésével pótolják. Ezt többnyire azok veszik igénybe, akik időlegesen elvesztették a munkájukat, hamarosan azonban új bevételi forrásra van kilátásuk. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?