Gömörödöngős felhördül, majd brúdert iszik

Tisztelt Elnök úr!Ámbár az utóbbi időben következetesen tartózkodtunk bárminemű megnyilvánulástól, mint Győzike a felső tagozattól, a közelmúlt politikai történései olyan fokú felháborodást váltottak ki nagyra becsült köreinkben, amilyenhez hasonló jókat kívánunk Önnek is.Hogy vitriolos hegyű pennán

Tisztelt Elnök úr!

Ámbár az utóbbi időben következetesen tartózkodtunk bárminemű megnyilvánulástól, mint Győzike a felső tagozattól, a közelmúlt politikai történései olyan fokú felháborodást váltottak ki nagyra becsült köreinkben, amilyenhez hasonló jókat kívánunk Önnek is.

Hogy vitriolos hegyű pennánkat ismét egy emberként ragadjuk meg itt, a gömörördöngősi Vidám Vasmacskához címzett fogadóban, azt a közelmúltban kies hazánkban is elharapódzott prohibícijó váltotta ki. Mert elvoltunk mi szépen, mint a kocka a vetésben mindaddig, amíg Bogyó (rendes nevén Lakatos Andor polgártársunk) egy gyengébb pillanatában fel nem homályosított bennünket, hogy e kifejezés valójában szesztilalmat jelöl. Erre aztán, tekintettel a küszöbön álló pálinkaszezonra, felhördültünk. Higgye el, nem az étkezések előtt, után és helyett is ipari tételben fogyasztott kisüsti mondatja velünk, hanem a történelmi hitelesség kedvéért jegyezzük ide, hogy a barlangok mélyén bujdokoló emberősünket annó éppen a pálinkafőzés tudománya s egy sor, közel azonos horderejű felismerés emelte az egyéb állatfajták fölé. Bogyó szerint – aki korábban Bécsben is bazsevált, minélfogva teljesen szavahihető forrásnak tekinthető – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a pálinkafőzésben járatlan népek mindmáig csak tévelyegnek a civilizáció rögös útján, s nem lelik helyüket a nagyvilágban, ami teljesen érthető, s megalapozott is. De jogi szempontból is aggályokat vetett fel, hogy éppen az év legkényesebb időszakában, a már említett, hamarosan beköszöntő pálinkaszezon előtt vezették be a prohibícijót, amikor tartalékaink, s ezzel túlélési esélyeink is erősen megcsappantak. Élt is bennünk a gyanú, hogy különös kegyetlenséggel, előre megfontolt szándékkal elkövetett szesztilalommal álltunk szemben, ami szerintünk kimerítette a tényálladék fennforgásának lehetőségét, s mint olyat, büntetni kéne. Abban sem leltünk igazán vigaszra, hogy a művelt világ megannyi településéhez hasonlóan az ősz beköszöntével tájainkon is lerövidültek a nappalok és hosszabbodtak az éjszakák, ami felvetette a lehetőségét, hogy talán nem is feltétlenül a metil-alkohol számlájára kell írni a szokásosnál korábban ránk köszöntő sötétséget. Azóta kiderült: e fura légköri jelenség okozója állítólag a földteke ferdére sikerült fatengelye, ami ékes bizonyítéka annak, hogy van még hová fejlődnie a világnak…!

A sötétségnél maradva: mint szerecsen szájában a Negró cukorka, villant fel előttünk a remény, amikor hírét vettük, hogy a kormány tegnap feloldotta a szesztilalmat. Mi erre brúdert ittunk – meg ami éppen a kezünk ügyébe került –, és egyelőre elálltunk attól a szándékunktól, hogy visszafordíthatatlanul elszeparálódjunk, s itt, az elfeledett keleti végeken kikiáltsuk a pálinka-köztársaságot, amihez ismét csak hasonló jókat kívánunk Önnek is.

Gömörördöngős, eská.

Utóirat: Ha nem veszi rossz néven, kivételesen eltekintenénk attól, hogy okmánybélyeg gyanánt csatoljuk a flaskó pálinkát; a fent nevezett brúder még a cefre stádiumában van.

Lőrincz Adrián

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?