Hétezer rendőr vigyázta Merkelt

<p>Athén. Több tízezres tüntető tömegek várták tegnap Athénban a német kancellárt. Angela Merkel a leggyűlöltebb külföldi politikusok közé tartozik, sokan őt tartják felelősnek az athéni kormány által életbe léptetett takarékossági csomagért, amely széles tömegek elszegényedéséhez vezetett.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Mesterlövészek, békaemberek, 7 ezer rendőr, vízágyúk, lezárt utcák és kerületek – ilyen képet nyújtott tegnap reggeltől a Merkelt váró Athén. A rendőrök minden gyanúsnak látszó járókelőt igazoltattak, a látogatás idejére a hatóságok lezártak hat metróállomást és bezártak két iskolát. A kancellár – aki a válság óta először járt a görög fővárosban – kora délután meg is érkezett hatórásra tervezett tárgyalásaira. A főváros központi terén a szakszervezetek felhívására több mint 30 ezer, egy másik téren a kommunisták felhívására is több ezer dühös tiltakozó várta. A délután folyamán elszabadult a pokol, a rendőröknek több helyütt is könnygázt és bódító gránátokat kellett bevetniük, több tucat verekedő és kődobáló ember őrizetbe vettek.

Görög források előzőleg azt boncolgatták, hogy Merkel minden szava döntő jelentőségű lehet az ország jövője szempontjából. A kancellártól azt a politikai bűvészmutatványt várták, hogy az értelmetlen takarékoskodás jelképéből – amilyennek őt a görögök jelenleg látják – egy jobb jövő reménységének hordozójává lépjen elő. Berlini kormányforrások viszont előre igyekeztek csökkenteni a várakozásokat, hangsúlyozva: a kancellár nem visz ajándékot Athénba. Maga Merkel az elindulás előtt azt mondta, Antonisz Szamarasz kormányfő augusztusi berlini látogatását viszonozza. Hangsúlyozta: tudja, hogy Görögország nehéz időket él át, fontos azonban, hogy az EU és az euróövezet versenyképes maradjon. „Ebben a szellemben folytatjuk a megbeszéléseket” – tette hozzá.

A kancellár asszony a Szamarasszal folytatott tárgyalások után kijelentette: az a fáradságos út, amelyre Görögország rátért, meghozza a kívánt eredményt. Hozzátette: azt szeretné, hogy Görögország az eurózóna tagja maradjon. Közös sajtótájékoztatójukon Merkel az athéni kormány által elfogadott megszorító intézkedésekre utalva azt mondta: Athén már sok mindent elért, és úgy látja, hogy a reformok jelentősen felgyorsultak. Szamarasz pedig kijelentette: Görögország vérzik, de tartja magát a megígért reformokhoz, és eltökélt szándéka az euróövezetben maradni. (MTI, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?