Ideje a kéménytisztításnak

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓPozsony. Sok helyen elkezdődött a fűtési idény, de rövidesen mindenütt fűteni kell. A kazánok beindítása előtt kötelező ellenőriztetni a kéményeket.Idén júniusban foglalkoztunk azzal, hogy a Galántai járás több településén jogtalanul szed „kéményadót” egy vágsellyei kéményseprő.

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Pozsony. Sok helyen elkezdődött a fűtési idény, de rövidesen mindenütt fűteni kell. A kazánok beindítása előtt kötelező ellenőriztetni a kéményeket.

Idén júniusban foglalkoztunk azzal, hogy a Galántai járás több településén jogtalanul szed „kéményadót” egy vágsellyei kéményseprő. Az utóbbi időben többen érdeklődtek, érdemes-e beengedni a kéményseprőt, milyen munkát végeztessenek vele és miért fizessenek neki.

Több kéményseprő is jelezte, hogy a cikk megjelenése óta az emberek bizalmatlanabbak, és a szükséges munkát sem végeztetik el velük. „Kéményadó nincs, de az ellenőrzésért és a tisztításért fizetni kell. A kéményseprő az ellenőrzésről igazolást ad, le kell írnia a hiányosságokat, a kéményre kötött fogyasztó típusát, a munka elvégzésének pontos időpontját, és az igazolást alá kell írnia. Nincs meghatározva egy tisztítás ára, általában 12 euróba kerül, de lehet olcsóbb és drágább is” – nyilatkozta Peter Šulan, a Szlovákiai Kéményseprők Kamarájának elnöke.

Minden használatban levő kéményt ellenőriztetni és tisztíttatni kell, függetlenül attól, milyen fűtőanyaggal működik a kazán. Az ellenőrzés során a szakember megvizsgálja, hogy a kémény jól működik-e (megfelelően vezeti-e el a füstöt és egyéb égéstermékeket), tűzvédelmi szempontból biztonságos-e, eltűnnek-e az estleges lerakódások a kémény belsejéből.

„A tűzvédelemről szóló, 314/2001. számú törvény értelmében az első tüzelés előtt a tulajdonos köteles kitisztíttatni a ház kéményét. A szilárd tüzelőanyaggal, 50 kW teljesítmény alatt működő kazánoknál az első tüzelés előtt, majd minden negyedik hónapban van szükség a kémény tisztítására. Az 50 kW-nál kisebb teljesítményű gázkazánok, betétes kémények tulajdonosainak évente egyszer kell kitisztíttatniuk a kéményt” – mondta Šulan. Hozzátette, hogy a kéményseprők kamarájának honlapján (www.kks-sr.sk) megtalálható a legközelebbi kéményseprő elérhetősége.

A kazánt is rendszeresen, a gyártó által megadott időközönként kell ellenőriztetni és tisztíttatni. A kéményseprő a kéményt biztonsági szempontból ellenőrzi. Kitisztítania csak akkor kell, ha túl sok a lerakódás. A kéményseprő az elvégzett munkát számlázza ki a kémény tulajdonosának.

A kazán karbantartása is kötelező, ezt az erre jogosult szakembernek kell elvégeznie, aki szintén számláz az ügyfélnek. (bé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?