A járulékemelkedés oka: a kivetési alap változása

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓAz egyéni vállalkozók járulékai a következő három évben fokozatosan emelkednek, aminek oka a kivetési alap összegének jelentős emelkedése, pontosabban a beszámított tételek változása.Az egyik legfontosabb változás már jövő januártól életbe lép: a kivetési alapot nagyobb összegből

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Az egyéni vállalkozók járulékai a következő három évben fokozatosan emelkednek, aminek oka a kivetési alap összegének jelentős emelkedése, pontosabban a beszámított tételek változása.

Az egyik legfontosabb változás már jövő januártól életbe lép: a kivetési alapot nagyobb összegből számítjuk: az adóalaphoz hozzáadjuk a befizetett társadalombiztosítási és egészségbiztosítási járulékokat is.

Eddig csak az egészségbiztosítási járulékot számították be, és csak az egészségbiztosítási járulék kiszámítása során, a társadalombiztosítási járulék esetében a kivetési alapot kizárólag az adóalapnak megfelelően határozták meg.

Ez annyit tesz, hogy egy 8000 euró éves adóalappal rendelkező egyéni vállalkozó éves szinten 1000, illetve 1500 euróval nagyobb összegből számítja majd ki a kivetési alapját a biztosítások esetében.

A másik változás, hogy a kivetési alap kiszámításához használt hányados nagysága 2015-ig évente csökken, így a kivetési alap összege emelkedik.

A változás eltérő ütemű lesz a társadalombiztosítás és az egészségbiztosítás esetében. Emellett emelkedik a minimális kivetési alap nagysága is.

Társadalombiztosítás

Emelkedik a minimális kivetési alap nagysága, amely ma még a két évvel korábbi átlagkereset 44,2 százaléka, januártól viszont már ennek az összegnek a fele lesz. A minimális társadalombiztosítási járulék a jelenlegi 112,66 euróról 130,27 euróra emelkedik.

Az egyéni kivetési alap kiszámításának módja júliusban változik, akkortól kell ugyanis a 2012-es évnek megfelelő járulékot fizetni. A legnagyobb változás az adóalap arányos részének kiszámítása, amelynek során már figyelembe kell venni az egészségbiztosítási és a társadalombiztosítási járulékokat is.

Ezen túl a kivetési alap növekedését eredményezi az is, hogy változik a számítás képlete: az arányos adóalapot nem 2-vel, hanem 1,9-cel osztjuk. A konstans értéke 2014-ben 1,6-ra, 2015-ben pedig 1,486-ra változik.

Egészségbiztosítás

A minimális kivetési alap a társadalombiztosítási kivetési alaphoz hasonlóan emelkedik: ma még a két évvel korábbi átlagkereset 44,2 százaléka, januártól viszont már ennek az összegnek a fele lesz. A minimális egészségbiztosítási járulékelőleg összege a jelenlegi 47,58 euróról 55,02 euróra emelkedik.

Az egyéni kivetési alap változása az egészségbiztosítási járulékelőleg összegét már januártól érinti. Ennek nagyságát azonban nem a vállalkozónak, hanem egészségbiztosítójának kell kiszámítania. A biztosítóknak az összegről legkésőbb január végéig tájékoztatniuk kell a vállalkozókat, akiknek először február nyolcadikáig kell befizetniük a nagyobb összegű járulékelőleget.

Az emelkedés oka itt is a kivetési alap összegének növekedése. A legnagyobb változás az adóalap arányos részének kiszámítása, amelynek során már figyelembe kell venni az egészségbiztosítási járulék mellett a társadalombiztosítási járulékokat is.

Ez a példánkban bemutatott 8000 euró éves bevétellel rendelkező vállalkozó esetében mintegy 90 euróval növeli a kivetési alapot. Ezen túl a kivetési alap növekedését eredményezi az is, hogy változik a számítás képlete: az arányos (havi) adóalapot nem 2,14-gyel, hanem 1,9-cel osztjuk. A konstans értéke 2014-ben 1,6-ra, 2015-ben pedig 1,486-ra változik. (lpj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?