Halász Judit hetvenéves

<p>Szabó István filmjeiben, az Álmodozások korában, az Apában és a Szerelmesfilmben nyújtott alakítáasiért egy nemzedék zárta őt szívébe, mert természetes volt, sallangmentes, szinte eszköztelen, bájos és hiteles. Magyarország egyik legnépszerűbb színésznője lett.</p>

JUHÁSZ KATALIN

A Vígszínház színpadán 1964 óta játszik, közel negyven filmben és megszámlálhatatlan tévéjátékban szerepelt, érdemes művész, megkapta a Jászai Mari-díjat, a Kossuth-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, mégis sokan vannak, akik számára Halász Judit elsősorban énekesnő.

Egy műfaj megteremtése fűződik a nevéhez. A gyerekeknek sokáig senki sem énekelt, senki sem írt dalokat. Halász Judit a hetvenes évek elején rávette Bródy Jánost, Szörényi Szabolcsot, Tolcsvay Lászlót, szóval a kor legnagyobbjait, hogy figyeljenek a legkisebbekre. És ugyanolyan természetességgel és bájjal fordult a gyerekek felé, ahogyan színésznőként tevékenykedett. A csillogó szemű, kicsit hippis énekes lányból lassan ő lett „mindenki Jutka nénije”, aki híres költők igazán jó verseit adta elő a kicsik számára emészthető módon, szórakoztatóan, mégis valamiféle óvatos, szeretetteljes nevelő szándékkal. Legalább három generáció nőtt fel lemezein. És a Halász Judit-bakelitekkel eltöltött idő meghatározó minden magyar gyerek ízlésének fejlődésében.

Szerintem ez a lehető legesszenciálisabb, legtisztább kultúrateremtés és kultúraközvetítés. Halász Judit olyan költők alkotásait ismertette meg a legfogékonyabb korosztállyal, a gyerekekkel, mint Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor, Devecseri Gábor vagy a fiatalabbak közül Kukorelly Endre, Tóth Krisztina, Varró Dániel.

Legutóbbi, tavalyi lemezén az apukák kerültek fókuszba, azelőtt pedig szép sorban megénekelte az összes családtagot – amikor például unokái lettek, akkor a nagymamáknak szentelt egy lemezt. Akik egyébként ma már együtt éneklik unokáikkal ezeket a bájos dalokat. Néha nevetve, néha kicsit könnyezve. Ez a generációkon átívelő hatás a Csiribiri (2009) című koncertfilmben érhető leginkább tetten, ha tehetik, szerezzék be DVD-n.

Hihetetlen, de igaz: mindenki Jutka nénije tegnap ünnepelte hetvenedik születésnapját. Isten éltesse őt sokáig!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?