Heves légitámadások Homsz térségében

ÖSSZEFOGLALÓNew York/Homsz. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban ítélte el az Akcakale török falu ellen intézett szíriai tüzérségi támadást, s a hasonló, nemzetközi jogot sértő lépések azonnali beszüntetését követelte.

ÖSSZEFOGLALÓ

New York/Homsz. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban ítélte el az Akcakale török falu ellen intézett szíriai tüzérségi támadást, s a hasonló, nemzetközi jogot sértő lépések azonnali beszüntetését követelte. „A Biztonsági Tanács tagjai hangsúlyozták, hogy ez az incidens rávilágít arra, milyen súlyos hatást gyakorol a szíriai válság a szomszédos országok biztonságára, a térség békéjére és stabilitására” – fogalmaz a tanács nyilatkozata. A dokumentum a szíriai hadsereget tette felelőssé az öt halálos áldozatot követelő szerdai támadásért, s „felszólította a szíriai kormányt, hogy maradéktalanul tartsa tiszteletben szomszédainak szuverenitását és területük sérthetetlenségét“. A BT egyúttal visszafogottságra kérte a két szomszédos országot. Szerda délután szíriai aknagránátok csapódtak be a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány egyik határ menti falujában, Akcakaléban, megölve egy nőt és négy gyermeket. Megtorlásként a török tüzérség szíriai célpontokat lőtt.

Közben tegnap a szíriai lázadók azt közölték, hogy Damaszkusz környékén elfoglaltak egy légvédelmi bázist, és rakétákat zsákmányoltak – ez ritka fegyvertény részükről a főváros térségében, ahonnan Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai visszavonulásra kényszerítették őket. Egy YouTube-ra föltett videón felkelők tucatjai katonai gyakorlóruhában ünnepelnek, mögöttük fekete füst száll föl egy katonai létesítményből. Egy középkorú, géppisztolyos férfi azt mondta, hogy a főváros keleti szomszédságában lévő Gúta támaszpontja elleni támadást csütörtökön hajtották végre.

A szíriai hadsereg tegnap heves légitámadásokat intézett Homsz térsége ellen, ahol először vetettek be harci gépeket, az ország más térségeiben is folytak harcok a katonák és lázadók között – közölte egy civil szervezet. Pénteken legalább 22 ember halt meg erőszakos cselekményekben Szíria-szerte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint. Akárcsak a közel 19 hónapja tartó lázadás minden péntekjén, most is tüntetések voltak Aleppó tartományban és Damaszkuszban, ahol a nagyimán Bassár el-Aszad elnök távozásáért és az ínségtől szenvedő lázadó városokért imádkoztak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?