Sokat várnak a borászok az idei évjárattól

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓKürt//Nyitra/Kistapol-csány. Sokáig fogják emlegetni a 2012-es évet a borkedvelők, állítják a hazai borászok. Bár a kevés eső miatt kevesebb szőlő termett, mint a korábbi években, a minőségi borok színvonala a sok napsütés miatt kifogástalannak ígérkezik.

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Kürt//Nyitra/Kistapol-csány. Sokáig fogják emlegetni a 2012-es évet a borkedvelők, állítják a hazai borászok. Bár a kevés eső miatt kevesebb szőlő termett, mint a korábbi években, a minőségi borok színvonala a sok napsütés miatt kifogástalannak ígérkezik. A 2011-es sem volt rossz évjárat, az idei viszont sokkal kiegyensúlyozottabb, állítja Sütő Zsolt, egy kürti borászat vezetője. „A fehérborokat magas cukor és extrakttartalom jellemzi majd, és a tavalyiaknál rendezettebb savak. Várhatóan fejlődésük is kiegyensúlyozottan halad majd” – magyarázta kérdésünkre a borász.

Kevesebb, de jobb

A nagyobb borüzemek az alacsony terméshozamra panaszkodnak. A kevés eső miatt ugyanis a leszüretelt szőlőmennyiség csupán 60–70 százaléka a tavalyinak, és a szőlőszemek is kisebbek. „Kevesebb mustot tudunk kipréselni adott szőlőmennyiségből, mint tavaly” – mondta Jozef Adamovič, a Víno Nitra gyártási igazgatója. A probléma egésze Európát érinti – tette hozzá. Véleménye szerint a hosszú, meleg ősz miatt egyes borfajtákból hiányozni fognak a savak.

A minőségibor-termelőket a szőlőtermés bősége kevésbé érinti, ugyanis évente meghatározott tőketerheléssel dolgoznak, vagyis korlátozzák a termést, hogy koncentráltabb ízeket kapjanak. „Nálunk a tőkéken nagyjából mindig ugyanannyi szőlő van” – jegyzi meg Sütő Zsolt. Pontosabbat egyelőre csak a fehérborok kapcsán tud nyilatkozni, a kékszőlő (például a Kékfrankos, a Szentlőrinci és az Alibernet) még a tőkéken van. „Kóstolásra már érződnek ezekben is a karakteres savak” – magyarázza. Szerinte hosszú életű borok lesznek az idei kék fajtákból. A legtöbbet a hazai nemesítésű, szintén kék Dunaj fajtától várja. „Ezt 28-as cukorfokkal szedtük. Lekváros, dzsemes ízvilágra számítok, nagyon izgalmas tétel lesz a Dunaj” – árulta el. Nagy valószínűséggel aszú jellegű bort is tudnak készíteni – teszi hozzá.

Az utóbbi évek legjobbja

Az esős 2010-es év után a 2011-es borokat a szakértők nagyon pozitívan értékelték. Az idei nagyon hasonló lesz ehhez, állapítja meg Samuel Waldner, a kistapolcsányi borászat marketingigazgatója. „Eshetett volna egy kicsivel több, de sajnos a természetet nem lehet szabályozni” – mondja Waldner. Az idei fehérboroknál telt és gyümölcsös ízekre számít. A rosé fajtáknál szerinte leáldozott az a kirobbanóan nagy kereslet, ami az utóbbi éveket jellemezte. „Telítetté vált a piac” – tette hozzá. Véleménye szerint a szlovákiai borfogyasztók egyre hozzáértőbbek és egyre inkább értékelik a minőségi borokat. 2009 őszén a borászok az évszázad évjáratáról beszéltek az az évi termés kapcsán. Az idei borok túlszárnyalhatják azt is – véli Sütő Zsolt. „Az én értékrendem szerint harmonikusabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tűnik. A 2009-esnél és a 2011-esnél is jobbra tippelem” – vélekedik a kürti borász.

A palackozott újborok az első novemberi hétfőn kerülhetnek az üzletek polcaira – azért nem korábban, mert így rendelkezik a törvény. (SITA, vps)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?