Hamarosan megugorhat a vendégmunkások száma

Pozsony |

Nemsokára az eddigieknél is könnyebben vállalhatnak munkát Szlovákiában a nem uniós országokból érkező vendégmunkások – a munkaügyi minisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátotta az ezzel kapcsolatos javaslatát, amely rugalmasabbá teszi a vendégmunkások foglalkoztatását.

Szlovákiában ugyan még mindig csaknem 180 ezer állástalan szerepel a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, a cégek azonban egyre nehezebben találnak megfelelő, legalább minimális szakképesítéssel rendelkező munkaerőt. Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatója szerint csak az ő nyilvántartásukban több mint 80 ezer olyan állásajánlat szerepel, amelyet egyelőre nem sikerült betölteni. A munkapiaci elemzők szerint azonban a szabad állások száma ennél jóval nagyobb lehet, hiszen a munkáltatók nem minden ajánlatot jelentenek be a hivatalnál. A hazai munkaerő hiányát a cégek vendégmunkásokkal igyekeznek pótolni.

 

„Már jelenleg is csaknem 65 ezer vendégmunkás dolgozik az országban, közülük 31 ezren nem uniós tagországból érkeztek”

 

– nyilatkozta Ján Richter munkaügyi miniszter. A legnagyobb hazai cégeket tömörítő Klub 500 elnöke, Vladimír Soták szerint azonban a nem uniós országokból származó munkaerőre vonatkozó szabályok továbbra is rendkívül szigorúak, a kormánynak ezeken így sürgősen változtatnia kell, ha nem akarja, hogy a munkaerőhiány miatt a cégek tömegesen hagyják el az országot.

A munkáltatók unszolására a munkaügyi tárca kidolgozta és már tárcaközi egyeztetésre is bocsátotta azt a jogszabálytervezetet, amellyel rugalmasabbá szeretné tenni a vendégmunkások alkalmazását. „Elsősorban a hiányszakmákban növelnénk a külföldi dolgozók arányát” – mondta Richter. Hogy rugalmasan reagálhassanak az aktuális igényekre, a hiányszakmák listáját a munkaügyi miniszter szerint negyedévente frissítenék, az eddigi éves aktualizálás helyett. Ehhez a munkáltatóknak kötelezővé teszik a szabad munkahelyek bejelentését. Az egyik leglátványosabb változás a vendégmunkásokkal kapcsolatos idegenrendészeti eljárást érinti. Míg a jelenlegi szabályok szerint ez 90 napot vesz igénybe, a szaktárca által előterjesztett javaslat ezt 30 napra csökkentené. Egyszerűbb lesz azonban a szezonmunkások alkalmazása, és kevesebb igazolást követelnek majd az ideiglenes tartózkodási engedély elintézéséhez is. Ezzel párhuzamosan a nem uniós tagországokból érkező munkavállalók hatékonyabb jogi védelemre is számíthatnak. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?