Ismét működik a Hubble űrteleszkóp

Hubble űrteleszkóp
Washington |

Ismét szinte teljes üzemmódban működik a Hubble űrteleszkóp, miután az amerikai űrkutatási hivatal szakembereinek sikerült kijavítani az űrtávcső egyik giroszkópjának a hibáját, amely miatt az űreszközt október eleje óta tartalék üzemmódban működtették.

Az űrtávcső legfontosabb eszközei közé tartoznak a giroszkópok, amelyek stabilizálják, valamint módosítják a pályáját, ezzel teszik lehetővé tudományos munkájának elvégzését.

A Föld körül 1990 óta keringő Hubble űrtávcsőnek hat giroszkópja van, de az elmúlt hónapokban már csak három működött közülük, ezek egyike mondta fel a szolgálatot. Október 5-én ezért az űrtávcsövet biztonsági üzemmódba helyezték, tudományos anyaggyűjtését felfüggesztették.

Az elromlott giroszkópot sikerült oly módon életre kelteni, hogy átfordították az ellenkező irányba - közölte kedden a NASA.

A szakemberek most azt tervezik, hogy elvégeznek néhány tesztet a giroszkóp teljesítményének felmérésére, és ha végeztek ezekkel, a Hubble visszatérhet a normális tudományos működéshez - tették hozzá. 

Az űrteleszkóp nagyon értékes forrás a csillagászok számára, megfigyelési idejét alaposan beosztják, mert hatalmas rá az igény.

 A Hubble magasan az atmoszféra felett működik, a légkör nem zavarja az észlelésben, ezért az ötvenszer gyengébb fényű objektumokról is képes felvételeket készíteni. Az általa küldött képek bepillantást engednek a világűr eddig ismeretlen mélységeibe, az egymást valósággal felfaló galaxisok látványos ütközéseibe, újabb csillaghalmazok születésébe. Sikerült képet alkotni olyan távoli tájakról is, ahonnan a fénysugár több mint tízmilliárd évig utazott, mielőtt az űrtávcső kamerájába jutott, de a közelebbi égitestekről is páratlan részletességű felvételek születtek. 

A Hubble helyét 2021-ben a James Webb Űrtávcső (JWST) veheti át, amely 2016-ban készült el. A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és mintegy 5-10 éven keresztül készít felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?