Meghalt Simomura Oszamu Nobel-díjas japán kémikus

Simomura Oszamu
Tokió |

Meghalt Simomura Oszamu Nobel-díjas japán kémikus, a zöld fluoreszkáló fehérje (GFP) felfedezője. A tudós alma matere, a Nagaszaki Egyetem hétfői közlése szerint a 90 éves Simomura pénteken hunyt el.

 

A japán tudós és két amerikai kollégája, Roger Tsien és Martin Chalfie megosztva vehették át 2008-ban a kémiai Nobel-díjat a fehérjék kutatásában végzett munkásságukért, a zöld fluoreszkáló protein (GFP) felfedezéséért és hasznosításáért.

Simomura 1928-ban született Kiotó prefektúra északi részén, majd Nagaszakiban végezte tanulmányait. A középiskolát megszakítva egy lőszergyárban kellett dolgoznia a második világháború idején. Tizenhat éves volt a Japán délnyugati részén fekvő Nagaszakira mért 1945-ös atomtámadáskor. Végül 1951-ben szerzett diplomát kémia szakon a Nagaszaki Egyetemen.

1962-ben az amerikai Princetoni Egyetemen izolálta először a zöld fluoreszkáló fehérjét egy csendes-óceáni medúzából. Ez a protein élénk zöld fényt bocsát ki ultraibolya sugárzás alatt. 1970-ben azt is kimutatta, hogy melyik az a kémiai vegyület a szóban forgó fehérjében, amelyik elnyeli, majd kibocsátja magából a fényt. A jelzőfehérje sejtekhez, sőt molekulákhoz is kapcsolható. Fontos alkalmazási területe a rákkutatás, mert segítségével a rákos sejtek is nyomon követhetőek.

Az Egyesült Államokban töltött évek után a tudós visszaköltözött Nagaszakiba, hogy közelebb legyen rokonaihoz.

A 70 ezer emberéletet követelő nagaszaki atomcsapás átélése kitörölhetetlen nyomott hagyott Simomurában, aki később előadásaiban is gyakran hangoztatta a nukleáris fegyverek felszámolásának szükségességét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?