Az ajtónkon kopogtat a sci-fi

robot

Van, ahova már be is toppant. 

A technológia egyre nagyobb szerepet játszik az élet minden területén, az online szféra térhódítása pedig új kapukat nyit, olyan lehetőségeket, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak.
 

Az információhoz, termékekhez, szolgáltatásokhoz való hozzáférés egyre inkább lakhelyfüggetlen lesz. Csupán három dolog szükséges: internet-hozzáférés, egy internetképes eszköz és technikai ismeretek.

Az EU-ban rendkívül magas az internetlefedettség, az okostelefonok, számítógépek, tabletek választéka óriási, és kezelésük egyre felhasználóbarátabb. Így az online szféra egyre elérhetőbb mindenkiszámára. A technológiai fejlődés azonban ennél isszéleskörűbb. Olyan ágazatokat forradalmasít, mint az egészségügy, a közlekedés, tudományos kutatás, államigazgatás – mindez csupán néhány példa, mely területeket alakít át gyökeresen a technológia akár már az elkövetkező pár évtizedben.
 

De honnan jönnek a meghatározó ötletek és találmányok? Az Egyesült Államok kimagasló szerepet tölt be az online innováció terén, a Szilikon-völgyből származik számos olyan internetes platform, mely már életünk szervesrészévé vált. Mindemellett talán a gyógyászat az egyik kimagasló ágazat, ahol a legnagyobb változások jöhetnek.

Az „okoskórházak” és a tele-gyógyászat fokozatosan teret hódít a fejlett országokban, robotok fogják műteni az embereket,

és a 3D-s nyomtatás is az innováció kiemelkedő területe marad. 

Az USA mellett Európa is folyamatosan bizonyítja versenyképességét. A nyugat-európai nagyhatalmak mellett a skandináv és a balti államok is rohamléptekkel haladnak az innováció és a modernizálás terén. Ma Észtországot tartják az egyetlen olyan országnak a világon, ahol a közszféra szolgáltatásai online felületen 24 órában, a hét minden napján elérhetőek.

Csak a házasságkötés és a válás nem online, és persze az ingatlanügyek; ezeken kívül, minden hivatali ügy elintézhető az interneten. 


A futurisztikus jövőképek ennél is sokkal merészebbek, beleértve az okosvárosok tökéletesítését vagy a repülő autók mindennaposítását. És ezzel párhuzamosan az elvárások is egyre növekedni fognak.

Hogy honnan jönnek majd a világot tovább átformáló újítások? Csakis olyan országokból, ahol a kutatás, a fejlesztés és az innováció kimagasló figyelmet kap, pénzt és emberi erőforrásokat nem kímélve. Az Egyesült Államok és Nyugat-Európa mellett a Távol-Kelet is egyre versenyképesebb, a kérdés, hogy mely országok tudnak a nyomukba eredni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?