Idén a feje tetejére állt a versenyképességi lista

Korrupciotuntetes
Pozsony |

Enyhén romlott Szlovákia versenyképessége: a tavalyi 40-ről idén a 42. helyre esett vissza az ország a Világgazdasági Fórum (WEF) versenyképességi toplistáján. Ez azonban új módszertannal készült, az eredményeket így már nem lehet összehasonlítani a korábbi évekkel.

A genfi központú Világgazdasági Fórum 1971 óta működik, globális versenyképességijelentését 2003 óta minden évben közzéteszi. A Globális Versenyképességi Index (Global CompetitivenessIndex – GCI) a legátfogóbb ilyen jellegű mutató a világon, 98 mutatóból áll össze, amelyek a termelékenységet és a hosszú távú növekedési potenciál alakulását befolyásolják. Az országokat 0-tól 100-ig terjedő skálán pontozzák, és ez alapján rangsorolják őket a toplistán.

Új módszertan
Legújabb versenyképességi jelentésében a WEF azonban jelentősen megváltoztatta a versenyképességi index összeállításának módszertanát. „Miután komoly változások zajlanak a világban, ezért elhagytuk az iparosodási mutatókat, és azokra a tényezőkre koncentráltunk, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egy ország hatékonyan részt tudjon venni a legújabb technológiák alkalmazásában. Fontos hangsúlyozni, hogy ezért az új módszertan nem teszi lehetővé, hogy az eredményeket a tavalyinál korábbiakkal összehasonlítsuk, azonban a most közzétett eredmények is igen érdekesek” – nyilatkozta Klaus Schwab, a WEF ügyvezető elnöke és alapítója.

Vezetnek a csehek
A visegrádi országok közül versenyképesség szempontjából jobban teljesít Csehország (29.) és Lengyelország (37.) is, Szlovákiának így csak Magyarországot sikerült megelőznie, amely a 48. helyre szorult vissza. A pontozás szempontjából azonban a csehek húztak el legjobban a régiónktól, akik 71,2 pontot kaptak, a sorban Lengyelország (68,2 pont), Szlovákia (66,8) és Magyarország (64,3) következik. „Szlovákia idei enyhe visszaesése elsősorban azzal magyarázható, hogy a bennünket megelőző országok hatékonyabban javítottak a versenyképességi mutatóikon, mint mi. A legnagyobb problémának Szlovákia esetében még mindig a mindent átszövő korrupció és az állami bürokrácia számít” – nyilatkozta Peter Serina, a WEF elemzését Szlovákiában közzétevő Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) ügyvezető igazgatója. Serina szerint a jelentés azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a szlovákiai vállalatok innovációs kapacitása nagyon gyenge, a legtöbb cégmégmindig az olcsó munkaerőre építi a termelését, és nem tud vagy nem is akar fejleszteni.

Az idei lista legnagyobb meglepetése, hogy hosszú idő után az USA (85,6 pont) újra visszavette a vezetést Svájctól, amely rögtön a negyedik helyre szorult vissza.

Romlott az egész EU versenyképessége is. Hiába szerepel Németország és Hollandia a harmadik és hatodik helyen a rangsorban (a második Szingapúr), ha az EU egy ország lenne, akkor 72 pontjával csak a 29. helyre férne be. Az unió szinte minden mutatóban alulmarad az USA-val és Japánnal szemben. Ezek közül talán a legfájóbb, hogy a térség innovációs kapacitása 27 ponttal rosszabb, mint Amerikában, aminek elsődlegesen az elégtelen humánerőforrás az oka.

Veszélyes populizmus
A WEF felhívja a figyelmet arra is, hogy a világban egyre erősebbek a protekcionista intézkedések, a gazdasági bezárkózásra és populizmusra utaló jelek, ami nem tesz jót a technológia és a tudás áramlásának, márpedig a versenyképesség nem egy zéró összegű játék. „Ha egy ország javít például az oktatásán, az nem jelenti azt, hogy a másik országban akkor ugyanennyivel rosszabb lesz. A tudásmegosztás hátráltatása, a társadalmi egyenlőtlenségek fokozása hosszú távon mindenkinek árt” – nyilatkozta Saadia Zahidi, a WEF egyik társintézetének, az Új Gazdaság és Társadalom Központjának az igazgatója.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?