Eltüntetnék Hitler erkélyét a bécsi városházáról

Hitler
Bécs |

Egy civil szervezet eltávolíttatná a bécsi városháza homlokzatáról azt az erkélyt, amelyet 1938-ban építettek, hogy Adolf Hitler onnan intézhessen beszédet Ausztria náci bekebelezése  alkalmából.

Akkor ideiglenesen fából ácsoltak egy kör alakú toldalékot az épülethez, azt később kőépítménnyel váltották fel, hogy örökre megmaradjon az esemény emléke.

A náci vezér március 15-én más helyről, a császári palota teraszáról intézett emlékezetes beszédet a bécsiekhez, három héttel később, április 9-én a számára ácsolt erkélyről szólt a tömeghez.

Mivel a kollektív emlékezetben inkább a március 15-i beszéd maradt meg, a városháza homlokzatához toldott erkély eredete feledésbe merült, az osztrák fővárosba látogató turisták nem is sejtik, hogy egy náci relikviát is megörökítenek, amikor a városháza homlokzatát fényképezik.

A bécsieket a Memory Gap (Emlékezethézagok) nevű szervezet emlékeztette az erkély történetére. A csoport azt követeli, hogy bontsák el, amire jó alkalom lenne az osztrák köztársaság megalapításának közelgő 100., és az anslussz 80. évfordulója.

A civilek szerint a lebontás előtt egy utolsó alkalommal

még arra lehetne használni a vitatott erkélyt, hogy a köztársaság napján mondjanak el róla egy aktuális vagy történelmi békebeszédet megbékélési proklamációként.
 

A Kurier című lap szerint a bécsi illetékeseket felkészületlenül érte a kezdeményezés,

első reakcióikban a lebontás ellen foglaltak állást, de ők is helyesnek tartanák magyarázó tábla kihelyezését.

Bárhogy is döntsenek, az erkély nemsokára ideiglenesen mindenképp eltánik a szem elől, mert felújítás miatt jövőre felállványozzák a városháza főtornyát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?