Színpompás cserjék

*

Japán birs, rózsalonc, sötétlila nyári orgona, téli jázmin, boglárkacserje – az év más-más szakában nyílnak, némely típusuk egész nyáron ontja virágait. Ha jól összeválogatjuk őket, egész évben lesz miben gyönyörködni kertünkben.

Konténerben vásárolt példányaik majdnem egész évben – áprilistól novemberig – ültethetők, akár a virágosakat is nyugodtan telepíthetjük.

 

Hogyan ültessünk cserjét?

* Ássuk ki az ültetőgödröt. Szélessége és mélysége 2-3-szorosa legyen a gyökérzet nagyságának (cserjék esetében ez kb. 40 x 40 x 40 cm). Földjét jól forgassuk át, hogy minél porhanyósabb legyen.

* Tegyünk egy kevés szerves trágyát vagy jó minőségű házi komposztot az aljára: létfontosságú a növény optimális fejlődéséhez. Húzzunk rá 10 cm vastagságban porhanyós földet, hogy a trágya ne érintkezzen közvetlenül a gyökérzettel.

* Következő lépés a növény gödörbe helyezése. A földlabdát borító jutazsák a gyökérzeten maradhat, mivel talajban lebomló szerves anyagról van szó, ráadásul így a gyökereket sem szakítjuk le. Konténeres cserje tövéről vegyük le az edényt; a növény ne kerüljön mélyebbre, mint az edényben volt.

* Töltsük fel földdel a gödröt a talajszintig, közben tömörítsük a talajt, hogy ne maradjon levegő a gyökérzet körül. Ha vízzel együtt végezzük a tömörítést, ezzel egyúttal iszapoljuk (locsoljuk) is.

* Locsoljuk be alaposan a frissen ültetett tövet. A locsolást ismételjük évszaknak, időjárásnak megfelelően, naponta/hetente.

 

Hogyan védjük a fagytól?

Az ősszel telepített fiatal növények tövét falombbal, szalmával takarhatjuk, így nehezebben fagy át a talaj, és nem szárad ki. Edényes cserjék legegyszerűbb teleltetési módja, ha lesüllyesztjük a talajba – ez megvédi őket a kifagyástól.

 

 

Íme néhány cserje a sok közül:

 

1 Teltvirágú boglárkacserje

Népszerűségét májustól folyamatosan virító élénksárga pomponvirágainak köszönheti. Jól takaró cserje, sövénynek is alkalmas. 1,5–2 méter magasra nő, vesszője zöld. Terjedő tövű, lombhullató, fagytűrő, napos vagy félárnyékos helyre való. Az elvirágzott részeket levághatjuk, a tavaszi alakító metszést újabb hajtásokkal hálálja meg. (Kerria japonica, kéria japonská)

 

2 Nagyvirágú liliomfa

Igen dekoratív szoliter növény, előkertek pompás kis bokra, parkok ékessége. Liliomszerű, fehér-rózsaszín virágai még lombfakadás előtt tömegesen jelennek meg az ágakon; ez káprázatos élmény minden áprilisban. Magassága 3–5 m is lehet, széles növésű cserje vagy bokorfa. Fagytűrő, üde, tápdús, enyhén savanyú talajt igényel, metszeni nem kell. (Magnolia x soulangiana, magnólia)

 

3 Zanót

Illatos, borsószerű virágai nagy tömegben, májusban nyílnak a seprűszerű vesszőkön; sokféle színben pompáznak, sőt kétszínű fajták is léteznek. A vékony vesszőjű, terebélyes lombhullató cserje magassága fajtától függően 1–2 méter. Kitűnő fagy- és várostűrő, az erős szelet is jól viseli. Kifejezetten napos helyre vagy félárnyékba ültethető. Széthajló, ezért gyakrabban vissza kell vágni. (Cytisus, zanoväť)

 

4 Barátcserje

Lila vagy halvány ibolyaszínű illatos virágai 10–15 cm-es füzérekben júliustól szeptember végéig nyílnak. Terebélyes ágrendszerű, 2–3 méter magasra is megnövő díszcserje, tenyeres levelei aromás illatúak. Közepesen szárazságtűrő, fényigényes növény. Szúnyogűző hatásáért, késői virágzásáért és szép lombjáért igen kedvelt. Termésének kivonata gyógyhatású. (Vitex agnus Castus, vitex jahňací)

 

5 Téli jázmin

A hideg télben melegséget hozó lombhullató, nagyon értékes cserje, hiszen nincs még egy ilyen, februárban már nyíló, aranysárga virágait tömegesen hozó növényünk. Elterülő, akár 3 méteresre is megnövő ágaival falat, kerítést, akár rácsot (pl. pergolát) is burkolhatunk. Magassága 2–4 m, támaszkodva vagy lecsüngve növő, erőteljes növekedésű; igénytelen, bármilyen talajban megél, fagytűrő. (Jasminum nudiflorum, jazmín nahý)

 

M-faiskola, wikipédia, fé

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?