Mindenki a különadó ellen

Pozsony |

A Szlovák Kiskereskedelmi Szövetség tagjai és a munkaadók országos szervezetei is élesen bírálják az SNS képviselői által beterjesztett, az élelmiszert árusító üzletek nettó forgalmára kivetendő 2,5 százalékos különadót.

 

A hazai üzletláncokat tömörítő Szlovák Kiskereskedelmi Szövetség (ZOSR)szerint a nettó forgalom utáni 2,5%-os adó rendkívül kártékony, nem éri el kitűzött célját (az ebből befolyó kb. 150 millió euróból az agrártárca támogatná a hazai gazdákat és az élelmiszeripart), számos boltot bezárásra kényszerítene, drágulást eredményezne, és ellehetetlenítené az ágazatban dolgozók bérének emelését. „A hazai élelmiszerboltok haszonrése mélyen 2% alatti. Ebből adódóan az ágazati különadó mínuszba taszítaná az érintetteket. Azaz nem igaz a földművelési minisztérium állítása, hogy extra nyereséggel dolgozunk, mint ahogy az sem, hogy nem karoljuk fel a szlovákiai élelmiszeripar termékeit. A hivatalos statisztikák szerint a mi üzleteinkben (pl. Jednota,CBA) 60–70%közötti a hazai termékek aránya, ami már alig fokozható, tekintve, hogy a honi élelmiszer-ágazat nem teszi lehetővé az önellátást” – mondta tegnap Martin Katriak, a ZOSR elnöke.

Rastislav Machunka, a munkaadók országos szövetsége (AZZZ) alelnöke hozzátette, a veszteségbe forduló üzletláncok képtelenek lesznek bért emelni, a kisebb forgalmú boltokat pedig bezárhatják. Ezért szeretnék összehívni a háromoldalú érdekegyeztető tanácsot, ugyanis az ágazati szakszervezet is érzékeli a probléma súlyosságát. „Először fordul elő, hogy egy oldalon állnak a munkaadók és a munkavállalók” – tette hozzá Machunka.

A Trend gazdasági hetilap szerint a 2,5%-os adó összességében nagyobb teher, mint a nyereségadó, arról nem is szólva, hogy a különadó diszkriminatív, mivel csak azokat a boltokat sújtja, ahol a kínálat legalább 10%-át teszik ki az élelmiszerek.

Wilfried Serles osztrák adóügyi szakértő megjegyezte, azokat az üzletláncokat is megterhelik, amelyek kínálatában az élelmiszerek csak a teljes kínálat kis részét teszik ki.

Egy dél-szlovákiai, kisebb boltokat működtető cég tulajdonosa lapunkkal közölte, a különadó nemcsak a Tesco, a Billa vagy a Lidl nagyságú társaságokat sújtja, hanem az olyan kisboltok üzemeltetőit is, akik például a Môj obchod vagy a Fresh láncba tömörültek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?