Felhők a világgazdaság egén

Felhők a világgazdaság egén

Még nincs olyan sok belőlük, hogy komoly vihar kerekedjen, de az előrejelzések szerint a következő hónapokban tovább gyülekeznek majd a felhők. Ezt állítja legalábbis a Nemzetközi Valutalap elemzőinek legújabb prognózisa.

 

A világgazdaság növekedése idén és a következő évben ugyan nem lassul 2017-hez képest, de az elemzők ma több kockázatot látnak, mint három hónapja. Ennek megfelelően a valutaalap két tizeddel csökkentette a világgazdaság növekedési kilátásait. Ez első látásra nem tűnik tragédiának, de figyelembe kell venni, hogy az elmúlt két évben nem volt ok pesszimista korrekcióra.

A csökkenő növekedési kilátások számos országot érintenek, gazdaságilag fejlett és fontos fejlődő országokat egyaránt. Nem meglepő, hogy az amerikai gazdaság is köztük van, hiszen Donald Trump vitatható külkereskedelmi politikájáról már ezen a helyen is sok szó esett. A legnagyobb kockázatot a Kína ellen folytatott kereskedelmi háború jelentheti, hiszen a világ két legnagyobb gazdasága feszülne egymásnak. Peking ugyan próbálja csökkenteni a feszültséget, de Trump egyre kevesebb kiutat hagy a kínai vezetésnek, melyet az is elbizonytalanít, hogy az amerikai kormány álláspontja gyakran ellentmondásos és nehezen olvasható.

A lassulás nem kerüli el Európa legfontosabb gazdaságait sem. A német teljesítményének romlását nemcsak a valutaalap elemzői jelzik előre, ezt jósolják a német kormány hivatalos adatai is. Ezek szerint a német gazdaság idén az eredetileg várt 2,3 százalékos növekedés helyett csak 1,8 százalékot fog produkálni, és jövőre sem várható jobb eredmény. Németországot is érzékenyen érintenék az autóbehozatalra esetlegesen kivetetett amerikai védővámok, s az összképet tovább rontja a rendezetlen brexit egyre növekvő veszélye, vagy a német autóipar eladásainak visszaesése, ami a dízelautókkal kapcsolatos gondokhoz köthető. Egy lassuló német gazdaság pedig Szlovákia számára is rossz hír, hiszen Németország a legfontosabb kereskedelmi partnerünk.

A gyorsan fejlődő feltörekvő országok nagymértékben hozzájárultak a világgazdaság növekedéséhez az elmúlt években, ám a növekedési kilátások romlása őket sem kerüli el. Kína gazdasági növekedése évről évre gyengül, és valamivel gyengébben teljesítenek majd olyan fontos gazdaságok, mint Brazília, India vagy a Dél-afrikai Köztársaság. A feltörekvő országok közül különösen bonyolult helyzetben van Argentína és Törökország, és gazdasági összeomlásuk magával ránthatja a feltörekvő országok egész csoportját. Egy kisebb ország is képes pánikhangulatot teremteni a nemzetközi pénzügyi piacokon, ahogy az például 1997-ben történt, amikor Thaiföld válsága átterjedt egész Délkelet-Ázsiára.

Az általános pesszimizmusban jó hír, hogy Szlovákia gazdasági növekedése a világgazdaság gondjai ellenére is pozitív képet mutat. Miközben Magyarország, Csehország és Lengyelország növekedése lassulni látszik, a szlovák gazdaság 3,9 százalékkal növekszik idén a valutaalap elemzői szerint. Az ütem jövőre még tovább gyorsul, elérve a 4,1 százalékot. A nyitrai Jaguar Land Rover autógyár új impulzust ad a gazdaságnak, ennek köszönhetően optimisták a kilátások, de persze figyelnünk kell a gyülekező felhőkre. Egy esetleges vihar ugyanis az olyan kis gazdaságokat fenyegeti a legjobban, mint a szlovákiai.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?