Kegyetlenül megkínozták a szaúdi újságírót, mielőtt megölték

Dzsamál Hasogdzsi
Ankara |

Megkínozták és kegyetlenül meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót, miután október 2-án belépett Isztambulban a szaúdi főkonzulátus ajtaján - írta szerdán a Yeni Safak című, kormányközeli török napilap egy, a külképviseleten készült hangfelvételre hivatkozva.

Az újság közölte: Hasogdzsit, aki csak a tervezett házasságkötéshez szükséges papírjait ment intézni a főkonzulátusra, a jelenlévők vallatni kezdték.

Faggatása közben kitépték a körmeit, majd levágták a fejét

- ismertette a Yeni Safak.

A lap beszámolója szerint a hangfelvételen kivehető, ahogy a szaúdi főkonzul a végrehajtóknak azt mondja:

"kint csináljátok ezt, bajba kerülök miattatok". "Ha Szaúd-Arábiába visszatérve még élni akarsz, hallgass!" - hangzik a válasz a felvételen.

A török hatóságok szerint a gyilkosság végrehajtásáért egy Szaúd-Arábiából október 2-án hajnalban Isztambulba érkezett, 15 fős szaúdi osztag, köztük egy igazságügyi orvosszakértő felelt.

A Yeni Safakkal ellentétben a Middle East Eye című, közel-keleti ügyekkel foglalkozó portál szintén török hatósági forrásokra hivatkozva azt írta: szó sem volt kihallgatásról, Hasogdzsi meggyilkolása volt a cél, és

a csoporttal utazó törvényszéki orvos már akkor nekilátott az újságíró feldarabolásának, amikor Dzsamál Hasogdzsi még életben volt, és az egész hét percig tartott.

A lap úgy tudja, hogy a Sabah című török lap birtokában van egy 3 perces részlet a török hatóságok felvételéből, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A szaúdi főkonzul kedd délután, helyi idő szerint 17 órakor egy menetrend szerinti járattal elhagyta Isztambult, és hazarepült Rijádba. Nagehan Alci, a Habertürk tekintélyes török hírportál publicistája szerdán azt írta, hogy a főkonzulnak csütörtökre szóló retúrjegye van,

de fennáll a lehetőség, hogy nem tér vissza Isztambulba.

A török rendőrség az előzetes közlésekkel szemben kedd éjjel nem tudta elkezdeni a szaúdi főkonzul isztambuli rezidenciájának átvizsgálását, mivel a török-szaúdi nyomozócsoportból a szaúdi fél közölte, hogy nem tud csatlakozni a művelethez.

Süleyman Soylu török belügyminiszter szerdán az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában közölte: a szaúdiak elfogadták a rezidencia átvizsgálásának igényét, de nem jelezték még végső hozzájárulásukat. Közös megegyezésre van szükség, jelenleg erre várunk - tette hozzá Soylu.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök felkérésére kedden Rijádban tanácskozott a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán trónörökössel, a szaúdi politika tényleges irányítójával. Pompeo szerdán Ankarába érkezett, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, valamint Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel is egyeztessen az ügyben.

Rijád teljes körű nyomozást ígér

Biztosította a szaúd-arábiai vezetés Mike Pompeo amerikai külügyminisztert annak rijádi látogatása során, hogy az ország isztambuli konzulátusán eltűnt Dzsamál Hasogdzsi ügyében "teljes körű és átfogó" vizsgálatot végez, amely alól senki nem lesz kivétel - mondta újságíróknak tett nyilatkozatában szerdán Pompeo

"A szaúdi vezetőkkel folytatott megbeszéléseken hangsúlyoztam, milyen fontos az átfogó, teljes körű nyomozás Dzsamál Hasogdzsi ügyében, ők pedig megígérték, hogy ezt fogják tenni" - mondta Pompeo Rijádból Ankarába tartva a vele utazó újságíróknak.

A rendszerkritikusnak tartott újságíró október 2-án tűnt el, miután bement a konzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Török források szerint minden bizonnyal meggyilkolták, szaúdi részről ezt egyelőre nem ismerték be. 

Noha a gyanúsítottak közül több a szaúdi trónörököshöz köthető, Donald Trump amerikai elnök egy keddi Twitter-üzenetében azt írta, a 33 éves Mohamed bin Szalmán egyáltalán nem tudott a konzulátuson zajló dolgokról. Trump, aki telefonon beszélt a trónörökössel, a szaúdi politika tényleges irányítójával, azt írta, hogy a beszélgetés idején Mohamed bin Szalmán, aki Pompeo társaságában volt, maga is biztosította az elnököt a teljes körű nyomozásról.

 "Nemsokára többet tudunk" - tette hozzá Trump Twitteren.

A Hasogdzsi-ügy során a belföldi és a nemzetközi sajtó figyelme újra Mohamed bin Szalmán koronaherceg, trónörökös sokak által ellentmondásosnak tartott alakjára irányult, aki az elmúlt években egyszerre igyekezett progresszívnek tűnni (ő kezdeményezte a többi közt a szaúd-arábiai nők vezetési tilalmának eltörlését, illetve támogatja a külföldi befektetők aktívabb szaúd-arábiai szerepvállalását), azonban - a királyság védelmi minisztereként - ő az első számú támogatója annak is, hogy Rijád katonai szerepet vállal a jemeni polgárháborúban, amivel régóta áll emberi jogi szervezetek kritikáinak kereszttüzében.

A Rijádra egyre súlyosabban nehezedő gyanakvás ellenére az amerikai elnök egyelőre nem szándékozik elállni a Szaúd-Arábiával kötött fegyverüzlettel kapcsolatos megállapodástól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?