Csaknem mindenki veszthet az üzletláncokra kivetett különadón

Adó-kalku
Pozony |

Az élelmiszer-kereskedelemben meghatározó üzletláncokra kivetett 2,5 százalékos különadó, azon kívül, hogy növelné az árakat, a vállalkozói környezetre is káros hatással lesz – figyelmeztet az Iness gazdaságkutató intézet.

Az SNS képviselői a múlt hónapban nyújtották be a parlamentbe azt a törvényjavaslatot, amely a jövő év elejétől 2,5 százalékos különadót vetne ki az üzletláncok élelmiszer-eladásból származó nettó – vagyis az akciós áraktól megtisztított – forgalmára. A különadó csak azokra a kiskereskedelmi cégekre vonatkozna, amelyeknek legalább két különböző járásban vannak üzleteik, miközben a forgalmuk legalább tíz százalékát az élelmiszerek adják. A javaslattal a beterjesztői a nagyobb élelmiszerláncok megadóztatását szeretnék elérni.

„Az SNS javaslata, amellett, hogy hozzájárul az élelmiszerek drágulásához, jelentős érvágást jelenthet az üzletláncoknak is, amelyeknek így kevesebb forrásuk marad a bérek növelésére” – nyilatkozta Martin Vlachynský, az Iness elemzője, aki szerint nem szabadna megfeledkeznünk arról, hogy az üzletláncok regionális szinten a legnagyobb munkáltatók közé tartoznak. Vlachynský szerint az SNS javaslata miatt ráadásul nő a bürokrácia, miközben az adóval kapcsolatos kötelességek elmulasztása esetén nem kis büntetésekre számíthatnak a vállalkozók. „Nem szokványos az sem, hogy a jogszabályt még el sem fogadták a parlamentben, az új adóval kapcsolatos bevételekkel azonban már számol a jövő évi állami költségvetés” – mondta Vlachynský. Az Iness elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy hasonló különadót Magyarországon és Lengyelországban is bevezettek, azonban ezért mindkét országot keményen bírálta az Európai Bizottság.

 

Kapcsolódó cikkünk

Az SNS jelöltje által vezetett földművelésügyi tárca ugyanakkor továbbra is kiáll az új adónem mellett. „A különadóval a hazai gazdákon és feldolgozókon szeretnénk segíteni. Az ebből befolyt összeget ugyanis teljes egészében visszaforgatjuk az agráriumba és az élelmiszeriparba” – állítja Zuzana Peiger Ačjaková, a földművelésügyi tárca sajtóosztályának a munkatársa, aki szerint az előzetes számítások alapján már jövőre több mint 150 millió euró folyhatna be az új adóból az államkasszába. „A különadóról szóló jogszabálynak hivatalosan a mezőgazdasági vállalkozókon kellene segítenie, nincs azonban semmilyen reális összefüggése a mezőgazdasággal” – tette hozzá Vlachynský, aki szerint teljesen értelmetlen vállalkozás ilyen módon felvenni a harcot az üzletláncokkal. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?