Szlovákia az ismeretlen földtulajdonosok országa

Föld
Pozony |

A földművelésügyi tárca több javaslaton is dolgozik a szlovákiai földtulajdonjog rendezésével kapcsolatban. Az ellenzék szerint az agrártárca vezetője csak a saját korábbi tehetetlenségét próbálja meg leplezni a legújabb javaslatcsomaggal.

„A felaprózott földterületek nem csupán a földtulajdonosoknak okoznak bonyodalmakat, de a befektetőknek és a településeknek is. Ennek ellenére az eddigi kormányok egyike sem volt hajlandó rendezni a földtulajdonjogot” – ismerte el Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. Szlovákiában jelenleg 8,4 millió földparcella található, 4,4 millió tulajdonossal, ráadásul több mint 100 millió társtulajdonosi viszonyt jegyeznek. Egy parcellára átlagosan 11,93 társtulajdonos jut, egy tulajdonosra számítva pedig átlagosan 22,74 parcellát vezetnek a hivatalok. A 3559 kataszteri összterületre számítva eddig mindössze 418 komplex és 91 egyszerű földterület-rendezést végeztek el.

Végzetes lassúság

Vladimír Uhlík, a Földrendezési Kamara elnöke elmondta: a földrendezésről szóló törvény 1991-es keltezésű, és annak értelmében tíz év alatt rendezni kellett volna az egész országban a tulajdonjogokat. Az ígéretet azonban máig nem egész 12 százalékra sikerült teljesíteni. Uhlík szerint a szlovákiai helyzettel szemben sokkal eredményesebbek Csehországban, ahol éves átlagban mintegy 700 millió cseh korona értékben dolgoznak ki tervezeteket a földtulajdonjog rendezésére. Ez a tétel csaknem 28 millió eurónak megfelelő összeg. A kataszterbe ott évente több mint 100 projektet jegyeznek be. „Ezzel szemben Szlovákiában nullás bejegyzésről beszélhetünk, az utolsó benyújtott tervezeteket ugyanis a 2003 és 2009 közötti időszakból jegyzik” – figyelmeztet Uhlík. „Az a célunk, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsuk, és főleg az, hogy hatékony rendszert vezessünk be a földterület-rendezésbe. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy megfelelő törvényi és technikai feltételeket biztosítunk a földterületek tulajdonjogának a rendezéséhez” – hangsúlyozta Matečná. Az agrártárca vezetője is elismeri azonban, hogy a földtulajdonjogi rendezés huzamosabb időt vesz igénybe, így nincs értelme olyan döntéseket hozni, amelyeket majd a leendő kormányok nem fogadnak el.

Nem lesz ingyen

Matečná szerint reális célokat kell megjelölni, éves átlagban például 120 kataszteri földterület-rendezés esetében a folyamat 30 évig húzódhat el. Az agrártárca vezetője szerint a folyamat rendezéséhez biztosítani kell az anyagiakat is. A jelzett harminc évre a miniszter mintegy 800–850 millió eurós kiadással számol. Az agrártárca egy elemzésben határozza meg, hogy melyik kataszterekben végezzék el korábban a földtulajdonjogi rendezéseket. A kritériumok között szerepel mindenekelőtt a földterületek felaprózottsága, a termelés támogatásával működő gazdák, valamint a földbérlők és az ifjú gazdák száma. Az agrártárca vezetője a földterület-rendezéssel kapcsolatban legkésőbb egy hónapon belül megszólítja a pénzügyminisztériumot is, közösen keresve megoldást a folyamathoz szükséges anyagiak előteremtésére. „Ha a kérdéssel kapcsolatban pozitív lesz a pénzügy hozzáállása, és a többi minisztérium is támogatja a javaslatot, akkor járható lesz az általunk felvázolt út. Ha nem, akkor létezik egy másik alternatíva is. A minisztérium a tervezetek többeszközös finanszírozásához folyamodhat. Egyrészt anyagiakat igényelhet az elvonásokból, továbbá a Szlovák Földalap költségvetéséből, így minden bizonnyal csak kisebb tételre lenne szükség az állami költségvetésből” – részletezte Matečná.

 

Figyelemelterelés?

 Az ellenzéki Sme rodina szerint a földművelésügyi minisztérium az új földtulajdoni rendezéssel ugyanakkor csak leplezni szeretné a saját, valamint a Szlovák Földalap vezetésének a tehetetlenségét. „A saját felelősségét egy további politikai reklámhúzással próbálja meg háttérbe szorítani” – véli Jaroslav Karahuta, a Sme rodina mezőgazdasági szakértője. Szerinte Matečná már elegendő időt töltött vezető funkciókban a mezőgazdaságban ahhoz, hogy konkrét javaslatokkal segítse a földterület-rendezést. „Együttesen eddig 6,5 évet töltött a Szlovák Földalap és a mezőgazdasági minisztérium legmagasabb pozícióiban, a területrendezések terén azonban nem történt semmi” – mutatott rá Karahuta. A Sme rodina ezért azt követeli az agrártárca vezetőjétől, hogy még idén hozza nyilvánosságra a földterület-rendezési javaslatokat, hogy a konkrét lépéseket még a jelenlegi választási időszakban elkezdhesse a kormány, illetve a földművelésügyi minisztérium és a földalap vezetése.
 

Susla Béla

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?