Megint jön a 2004-es forgatókönyv?

Ezzel egy időben a csatornadíjat is emelték 12 százalékkal. Az ivóvíz már tavaly augusztusban is jelentősen megdrágult, akkor a csatornadíjjal együtt másfélszeresére emelték az árát.     A döntések részei annak az intézkedéscsomagnak, melyet Kairó a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott 12 milliárd dolláros mentőcsomagért cserébe vállalt. Ennek része az üzemanyag és az elektromos áram állami támogatásának csökkentése, forgalmi adó bevezetése és az egyiptomi font árfolyamrögzítésének megszüntetése.

Simán előfordulhat, hogy Kotleba és Harabin jut a második körbe.

Végre Gabriela Drobová is bejelentette, hogy megpályázza a köztársasági elnöki posztot. (Azok kedvéért, akiknek esetleg fogalmuk sincs, hogy kicsoda a hölgy, mint ahogy eddig nekem sem volt, nos, ő egy divatcsatorna vezetője.) 

Hanem végre a Smer is eldöntötte, hogy kit indít! Csakhogy nem mondja meg a választóknak. Egyelőre. 

Van még idő, majd a novemberi önkormányzati választások után, állítja a párt. Így aztán tovább találgathatunk, hogy a Smernek tényleg fogalma sincs, kit indítson, vagy csak taktikáznak Ficóék. 

Žiga gazdasági miniszter szerint olyan jelöltje van a Smernek, „akinek nem lesz szüksége hosszú kampányolásra”, hát akkor minek jelentenék be már most, hogy kiről van szó. Fico a tőle megszokott módon elmélkedett egy kicsit a probléma felett:

„Miért tálalnám most fel önöknek a jelöltünket? Hogy leköpdössék, lejárassák, lépten-nyomon belerúgjanak? Van még időnk. Miért tennénk ki jelöltünket a média támadásainak? Úgyis akkora lejáratási kampány lesz ellene, amilyet most el sem tudunk képzelni.” 

Pedig nem úgy fest, mintha leköpködnék a Smer jelöltjét. Tűrhetően jó, 26 százalékos eredménnyel végzett egy közvélemény-kutatás során az első helyen Miroslav Lajčák, a Smer külügyminisztere. A gond csak az, hogy Lajčák már többször világosan és kellő határozottsággal visszautasította, hogy elinduljon az államfőválasztáson. Ugyanez a helyzet Andrej Dankóval, az SNS elnökével, aki 12 százalékkal a második lett a felmérésben. De nem akar indulni... Mit lehet tudni, tán még egyszer eljöhetne az az idő, amikor nyilvánosságra kellene hoznia a doktori munkáját. Csak utánuk következik az első ellenzéki jelölt, Róbert Mistrík, és mindössze 9,5 százalékkal.

Aztán meg a jeges rémület: Harabin bíró és Kotleba kéz a kézben. 

Kettejüket együtt a lakosság 17,8 százaléka támogatja. Felvetődik természetesen a kérdés, hogy hogyan került két olyan politikus neve is a felmérésbe, akik nem is akarnak indulni az államfőválasztáson. Talán nem ez volt az eredeti cél, de mivel ők ketten végeztek az első két helyen, bizony jól jönne most már a két kormánypártnak, ha végre fel tudnának mutatni valami komoly jelöltet. Mert tegyük fel, a felmérés alapján, hogy az ellenzéki Mistrík és Harabin kerülne be a második fordulóba. Vajon melyikükre szavaznának a Smer és az SNS választói? 

És mi lenne, ha fordítva történne: véletlenül Harabin és egy kormánypárti jelölt jutna a második fordulóba. Az ellenzéki pártok szimpatizánsai képesek lennének arra, hogy a Smer jelöltjének adják a voksukat? 

Most is nyugodtan előállhat a 2004-eshez hasonló helyzet, amikor a második fordulóban Mečiar és Gašparovič közül kellett választania az országnak. Nem valami fényes forgatókönyv. 



A szerző a TASR hírügynökség munkatársa 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?