Reformok nélkül összeomolhat az egészségügyi ellátás

orvos doktor illusztráció

A szlovákiai orvosok külföldre távozásának egyik oka az egészségügyi minisztérium tétlenkedése. A témáról Marián Šóthtal, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnökével beszélgettünk. 

Az Egészségpolitikai Intézet felmérése alapján több mint 3300 orvos hiányzik a szlovák egészségügyből. Pontosan mennyire érinti ez a rendelői szférát? 

Azt lehet mondani, hogy a múlt évben nagyjából 800 orvossal dolgozott kevesebb a járóbeteg-ellátásban, mint amennyire szükség lett volna. Úgy tűnhet, hogy ez nem olyan hatalmas szám, azonban ha figyelembe vesszük, hogy egy orvosra nagyjából 1500 beteg jut, akkor máris látjuk, hogy összesen 1,2 millió páciens nem jut olyan ellátáshoz, mint kellene. Ez pedig hatalmas probléma. 

A Spolu felmérése alapján a legtöbb orvos a kórházak rossz felszereltsége miatt távozik a szlovák egészségügyből. Mi a helyzet a rendelők felszereltségével? 

A szlovákiai rendelőkről nagy általánosságban elmondható, hogy az orvosi berendezések minősége kiváló, a legmodernebb eszközökkel dolgozunk. A rendelői szférában sokkal nagyobb probléma a pénz hiánya, ami az egészségügyi minisztérium nem megfelelő finanszírozási stratégiájának eredménye. A járóbeteg-kezelés különösen érzékeny az egészségügyben zajló változásokra, melyeknek a rendelőket működtető orvosok, és főleg a betegek isszák meg a levét. Hogy konkrétabban fogalmazzak: jó lenne valamilyen stabil megoldást találni arra, hogy az egészségügyi tárca hogyan finanszírozza az egészségbiztosítókat. Érdemes lenne átvenni például a cseh modellt, melynek segítségével előre meghatározható, hogy az állam mennyi pénzt küld a biztosítóknak az állami biztosítottak, a gyerekek, nyugdíjasok stb. után. A szlovák egészségügyben állandóan azt kell figyelnünk, hogy a következő évben vajon mennyi pénz jut a biztosítóknak, vagy hogy jut-e egyáltalán elegendő pénz. 
 

Kapcsolódó cikkünk

Milyen intézkedéseket kellene hoznia az egészségügyi tárcának ahhoz, hogy javuljon a helyzet? 

A minisztériumnak elsősorban tisztáznia kellene, hogy mik a prioritásai. A jelenlegi intézkedések is csak akkor lesznek hatásosak, hogyha az egészségügy finanszírozása stabilizálódik. Például orvosi egyetemek több diákot vesznek fel, de ez is csak akkor működhet, ha a tárca képes hasonló feltételeket biztosítani a diákok számára, mint amilyeneket a külföldi egyetemek kínálnak. Nem azt mondom, hogy így minden egyes orvostanhallgató otthon maradna, de biztos, hogy javulna az egészségügy helyzete. 

Ön szerint mi lehet a következménye, ha az egészségügyi minisztérium nem fogja megfelelően kezelni a problémákat? 

A válasz egyszerű: összeomlik az egészségügy. Azt kell, hogy mondjam, hogy már nem vagyunk messze ettől. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?