Smer: a nők hamarabb mehetnének nyugdíjba, de csak ha megfelelően gondoskodtak a gyermekeikről

smer fico
Pozsony |

A Smer alkotmányban rögzítené, hogy a nők nyugdíjkorhatárának a meghatározásánál a jövőben is figyelembe vegyék az általuk felnevelt gyermekek számát. A vezető kormánypárt a munkaügyi tárcával közösen dolgozta ki az erről szóló javaslatot, amelyet a maximális nyugdíjkorhatár 64 évben való alkotmányos meghatározásával együtt szeretnének elfogadtatni.

Az alkotmányba foglalt nyugdíjplafonról szóló javaslatra szeptemberben a jelen levő 145 képviselő közül 93 szavazott igennel, így azt második olvasatba utalták. A maximális nyugdíjkorhatár alkotmányba foglalását akkor több ellenzéki képviselő is támogatta, köztük a Sme rodina és az ĽSNS képviselői is. Végleges döntés a parlament soron következő, október 16-án kezdődő ülésén születhet. „Az alkotmánytörvény elfogadásához parlamenti többségre, vagyis ellenzéki szavazatokra is szükségünk lesz. A munkaügyi tárcával közösen ezért olyan módosító javaslatot készítettünk elő, amely elsősorban a gyermekekről gondoskodó, őket felnevelő nőket érinti” – jelentette ki Robert Fico, a Smer elnöke, arra utalva, hogy korábban hasonló javaslattal állt elő az ellenzéki OĽANO is.

„Nagy gondot fordítottunk a megfogalmazásra. Nem szeretnénk ugyanis, ha megtörténne az, hogy valakinek négy gyereke van, ám nem gondoskodik róluk, akkor is automatikusan jogosult lehessen bizonyos kedvezményekre. Ezt a kedvezményt a gyermekgondozással akarjuk összekötni, vagyis nemcsak az anyaságról beszélünk, hanem a nevelésről is. Meggyőződésem szerint a gyermekeiket becsületesen felnevelő nőket megilleti az a jog, hogy korábban vonuljanak nyugdíjba”

– fejtette ki Fico.

Kapcsolódó cikkünk

A Smer elnöke szerint egyelőre csak azt foglalnák bele az alkotmányba, hogy a gyerekeikről megfelelően gondoskodó, és őket felnevelő nők korábban vonulhatnak nyugdíjba. Hogy a meghatározott maximális nyugdíjkorhatárhoz képest mennyivel korábban, és hogy pontosan hogyan működne az egész mechanizmus, azt egy különálló törvényben pontosítanák, amelyet előzetesen az ellenzékkel is megtárgyalnának. Fico szerint ilyen módon az alkotmánytörvény-javaslat több ellenzéki képviselő támogatását is elnyerheti. Fico megismételte: a Smer mindemellett támogatja a szakszervezetek petíciós kezdeményezését is, melynek célja egy népszavazás kiírása a nyugdíjkorhatár-plafon meghatározásáról. A szakszervezetek eddig mintegy 180 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

A szlovák államkassza őrének számító Költségvetési Tanács már a múlt hónapban figyelmeztetett arra, hogy a nyugdíjkorhatár befagyasztásáról szóló javaslat beterjesztői nem vizsgálták meg az intézkedés anyagi vonzatait, vagyis hogy azok milyen hatással lesznek a költségvetésre, és így közvetve a munkaképes lakosságra. A tanács szerint a nyugdíjplafon bevezetése veszélybe sodorja a közfinanszírozás fenntarthatóságát, így ha a kormány célja a fenntarthatóság megőrzése lesz, a jövőben növelnie kell az adóterheket. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?