Jómadarat pártjáról: Kočner és a Smer

Kočner és a Smer

Weber alighanem az Európai Bizottság következő elnöke lesz, és azt találta mondani, hogy nemcsak azt kellene kivizsgálni Szlovákiában, „mi köze lehetett Marián Kočnernek a Kuciak-gyilkossághoz”, hanem azt is, hogy „milyen kapcsolatai vannak Kočnernek a kormányzó Smerrel”.

Túl sok minden történt Szlovákiában a napokban, így aztán kicsit elsikkadt a sajtóban Manfred Webernek, az Európai Néppárt elnökének kijelentése. Weber alighanem az Európai Bizottság következő elnöke lesz, és azt találta mondani, hogy nemcsak azt kellene kivizsgálni Szlovákiában, „mi köze lehetett Marián Kočnernek a Kuciak-gyilkossághoz”, hanem azt is, hogy „milyen kapcsolatai vannak Kočnernek a kormányzó Smerrel”. Weber úr szerint ugyanis már az a tét, hogy egyáltalán mennyire elfogadható párt a Smer, amely ugye a legerősebb kormánypárt Szlovákiában.

Mi persze tudjuk, hogy a Smer már csak a saját legelvakultabb szavazói számára elfogadható, nemzetközi szinten ilyesmiről beszélni olyan, mintha azt boncolgatnánk, hogy Fico gerincét mekkora fantomfájdalmak gyötrik. Ugyanis rendőrségi vizsgálat és mindennemű mélyebb elemzés nélkül is megállapíthatjuk, hogy Kočner és a Smer kapcsolata mindkét fél számára hosszú ideig rendkívül gyümölcsöző volt.

2008-ban Kočner és a smeres Martin Glváč vállvetve segítette az idősebb és ifjabb Ján Mant, a Smer járási káderét, hogy Bazin központjában befejezzék a szemétlerakat megépítését. Kočner akkor „eljátszotta”, hogy átvette Manéktól az építkezést, vele leveleztek a hivatalok, miközben a tényleges tulajdonosok vígan folytatták a munkálatokat, a hatósági felszólítások és határozatok ellenére.

Négy évvel később úgy segített a Smernek, hogy kirobbantotta az úgynevezett Kökörcsin fedőnevű botrányt (Sasanka). Kočner kihasználta Richard Sulíkot, az SaS elnökét, aki akkor a parlament elnöke is volt. Egy közös villás reggeli keretében a főügyész megválasztására terelte a társalgást, és az egész beszélgetést rejtett kamerával rögzítette, majd nyilvánosságra hozta. Ezután az SaS éppen hogy bejutott a parlamentbe, Fico pedig tovább kormányozhatott egyedül.

2016-ban, amikor a választások után esély mutatkozott arra, hogy a Smer nélkül alakuljon kormány, ismét jött Kočner, és olyan információkkal állt elő Boris Kollárról, a Sme rodina elnökéről, hogy ellehetetlenített bármiféle kormányalakítást vele.
Amikor Robert Kaliňák belügyminiszterre nehezedett nyomás, megint a Smer megmentőjeként bukkant fel, a „Lipšic csordája” akciója keretében illegálisan megszerzett információkat tett közzé az ellenzéki politikusok és az újságírók közti kommunikációról. E szívességét követően aztán bátran válaszolta Robert Fico bármilyen kellemetlen újságírói kérdésre, hogy „Ezt Grendel úr diktálta önnek?”.

Hogy egészen speciális a viszonya Kočnernek és a Smernek, az is alátámasztja, hogy ez az alak kétszer is szerepelt a belügyminisztérium által összeírt „maffiózók listáján”, mégis vígan lakást vásárolhatott a Bonaparte luxus lakókomplexumban. Egyenesen Fico közvetlen szomszédja volt, és mindez mégis hidegen hagyta a rendőrséget, a titkosszolgálatot, a közjogi méltóságokat védő testületet és az összes többi állambiztonsági szervet. Nyilván ők tudják, hogy miért.

Tavaly a kormánypárti képviselők megszavazták Vladimír Mečiar egykori amnesztiáinak eltörlését. Azt viszont már nem szavazták meg, hogy eltöröljék Michal Kováč döntését is, amellyel kegyelmet adott Kočnernek, így megszüntették az ellene folytatott eljárást.

Ha valaki arra keresi a választ, hogy miért segítette éveken át a Smer Kočnert, akkor a legjobb, ha megnézi, mi mindennel segítette Kočner a Smert. Így már elég világos a kép, hogy milyen kapcsolat van közte és a párt között.

A szerző a Trend hetilap kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?