Régiónk 7 + 1 csodája

*

Az ősz beköszöntével sem kell lemondanunk a kirándulásokról. Hosszú, ráérős sétákat tehetünk a sokszínű természetben. Nem is kell messzire menni, hiszen közvetlen környezetünk is a világ, sokszor nem is gondoljuk, mennyi érdekességet csodálhatunk meg idehaza. Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium diákjai épp ilyen mindennapi csodákról készítettek egy kisfilmet.

Sok éve ápolunk baráti kapcsolatot külföldi partneriskolákkal. Az eTwinning és az Erasmus+ projekteknek köszönhetően gyakran utazunk a nagyvilágba és fogadjuk nálunk a külföldi vendégeket. De nehéz vonzóvá tennünk Szlovákiát például egy madridi középiskolás számára. Mivel csalogassuk őt hozzánk?

Összedugtuk hát a fejünket, majd együtt beutaztuk a környéket, rögzítettük, amit láttunk, és hallatlanul élveztük a közös munkát. Íme, ötleteink kisebb – teljesen ingyenes – kirándulásokra!

 

1. csoda: Az érsekújvári zsinagóga épülete

Önmagában már az is csoda, hogy a mai napig eredeti céljának szolgál. Ilyen mindössze négy található Szlovákiában. Különlegessége eredeti történelmi leltára is. A mellette lévő parkban holokauszt-emlékmű található.

 

2. csoda: A Jedlik Ányos-emlékszoba Szímőn

A falu szülöttjének legértékesebb találmányait találjuk itt kiállítva, köztük a dinamót és az elektromotort. Természetesen meg kell említeni a szódavíz segítségével készült fröccs áldásos hatását is, hiszen a szódakészítés is Jedlik nevéhez fűződik.

 

3. csoda: A gútai fahíd

Európa leghosszabb fedett fahídja a Kis-Dunán található Gútán. Pontosan 86 méter. Mellette a vízimalom hű rekonstrukciója szintén páratlan látványosság. A bátrabbak vízre is szállhatnak, mi is kenuból készítettük felvételeinket.

 

4. csoda: Az udvardi kálvária

A 19. században épült barokk kálvária dombjára 7000 fát ültettek. Kisebb csoda már a domb létrejötte is, hiszen a falubeliek talicskán hordták össze a síkságra a szükséges mennyiségű földet, hogy tényleg dombon magasodhasson a kálvária. Mi menyasszony-vőlegényt játszottunk a helyszínen, akiket itt fotóznak a nagy napon.

 

5. csoda: A tótmegyeri vadászkastély

Szép példája a késői klasszicizmusnak. Diákjaink korabeli öltözékben sétáltak a vidéki nemesi kastély gondozott parkjában, a mellette található hosszú erdei tanösvényen számos jól karbantartott erdei sétaút is a látogatók rendelkezésére áll. Ilyenkor ősszel millió színben pompáznak a falevelek, igaz, itt-ott koppan egy-egy makk vagy gesztenye a kobakunkon. Ha nem lármázunk, barátságos őzekkel ismerkedhetünk.

 

6. csoda: A tardoskeddi tájház

A világháború előtti időkbe utaztunk vissza, kipróbáltuk elődeink mindennapi életét. Az épületben egy tisztaszoba és konyha eredeti berendezése repít a múltba, sorra próbálgattuk a régi ruhákat, használati tárgyakat.

 

7. csoda: A nagycétényi levendulás

Útban Érsekújvárról Nyitrára, megálltunk a nagycétényi szőlőhegyen, ahol egy kis Provence bújik meg a szőlőtőkék között. Méhek, pillangók dongják körül az angol- és francialevendula-bokrokat most is, másodvirágzás idején. Szörpöt, szappant, dísztárgyakat készítenek a helyiek a növényből.

 

+ 1 csoda: A Zobor

Nyitrán számos turistaút közül választhatunk, ha meg akarjuk mászni a Tribecs hegység egyik legmagasabb pontját, a Zobort. Látogatható Zórád barlangja és kútja, mi Karika regényeiből ihletet merítve horrortörténetet rögtönöztünk egy útba eső elhagyatott házikó kertjében. Felérve az 587 méter magasba, el kellett ismernünk, hogy megérte a fáradságos túrázást, a kilátás mindenért kárpótol.

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

 


 

Benkő Tímea

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?