Raši: A zöld tárca teljesítette a cselekvési tervbe foglalt feladatait

Richard Raši
Pozsony |

A Környezetvédelmi Minisztérium a cselekvési tervben szereplő minden fontos intézkedést meghozott az átláthatóság növelése és az uniós támogatások lehívásának egyszerűsítése érdekében.

 

Ezt Richard Raši (Smer-SD), a beruházásokért és az informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes állapította meg csütörtökön, miután látogatást tett a minisztériumban a cselekvési terv teljesítésének ellenőrzése végett. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a támogatások lehívása problematikus a környezetminőségi operációs program két prioritási tengelye esetében, melyeket azonban közvetlenül nem a zöld tárca kezel.

„A Környezetvédelmi Minisztérium a mai napig 56 pályázatot hirdetett 2,7 milliárd euró értékben, ami a teljes allokáció 88%-át teszi ki, ez pozitív eredmény” – állapította meg a miniszterelnök-helyettes. Mostanáig 1139 projektre kötöttek szerződést összesen 1,4 milliárd euró értékben (az allokáció 45%-a).

 

„Ismételten szeretném felszólítani a meghatalmazott kérelmezőket, hogy jó projekteket nyújtsanak be, amelyeket támogatni tudunk. Nagy veszteség lenne ennek az országnak, ha nem használnánk ki ezeket a lehetőségeket” – jelentette ki csütörtökön Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter.

Azok a prioritási tengelyek problematikusak, melyeket a Belügyminisztérium és a Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökség (SIEA) kezel. A probléma Raši szerint az elhúzódó közbeszerzési eljárással van összefüggésben, ezért a Közbeszerzési Hivatallal együttműködve indítványozta egy közbeszerzésről szóló törvénymódosítás elfogadását. Tervben van egy miniszteri találkozó és egy tárcaközi egyeztetés is arról, miképpen lehetne gyorsított eljárásban kimeríteni a 2018-ra szóló uniós támogatásokat.

Raši csütörtökön értékelte, hogy a minisztérium támogatja a legkevésbé fejlett járásokat. A zöld tárca összesen 25 millió euró értékben hirdetett speciális pályázatokat a szelektív hulladékgyűjtéssel, a vegyes háztartási hulladék mechanikus-biológiai feldolgozásával, valamint a biológiailag lebomló háztartási hulladék hasznosításával összefüggésben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?