ZMOS: Nincsenek meg a feltételek az ingyenes ebéd biztosításához

ingyenebéd
Pozsony |

Az iskolai ingyenes ebéd bevezetésével naponta körülbelül 120 000-rel fog nőni az ebédek száma. Ezt a növekedést sem technikailag, sem személyzetileg nem fogják győzni az iskolák. Erről Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) szóvivője tájékoztatott. A ZMOS ezért nem vállal felelősséget az ingyenes ebédek biztosításával kapcsolatos intézkedésekért.

„A városok és falvak nem kapnak a jelenleginél nagyobb anyagi eszközöket ennek az intézkedésnek a megvalósításáért” – tette hozzá. A ZMOS szerint ez nemcsak, hogy élelmiszerpazarláshoz vezethet, de az is előfordulhat, hogy a tanulók törvényes képviselői nem fognak kevesebbet fizetni az ebédért, mert megnőnek az önkormányzatok étkeztetéssel kapcsolatos általános kiadásai, és azok emiatt emelni kényszerülnek az ebéd árát.

„Egy ebéd árát a támogatás 1,20 eurós összegével akarják csökkenteni. A támogatás odaítélését a törvény szerint a Munkaügyi Minisztériumnál kell kérvényezniük a városoknak és a falvaknak, de előfordulhat, hogy a támogatást különböző okok miatt nem ítélik oda a városnak vagy a falunak” – magyarázza Kaliňák.

Kapcsolódó cikkünk

A ZMOS egy olyan megoldást javasol, mely szerint a javaslatot fokozatosan valósítanák meg, miközben a városok és falvak ezzel kapcsolatos többletkiadásait garantáltan az állami költségvetésből térítenék.

Az ún. ingyenes ebédekkel kapcsolatos javaslatról a parlament októberi ülésén fognak tárgyalni. Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint az intézkedés az államnak 80-100 millió euróba kerül. Az ingyenes étkezés az alapiskolásokra és az óvodák utolsó évfolyamaira vonatkozna, és 2019. január 1-jén lépne érvénybe. A javaslat szerint minden gyerek naponta 1,20 euró támogatást kapna az étkezésre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?