Újságírók célkeresztben

kuciak vél

Nyugtalan és félelmetes olvasmány a Ján Kuciak és Martina Kušnírová feltételezett gyilkosainak lépéseit és a végrehajtás részleteit ismertető határozat, amelyet a Speciális Büntetőbíróság tett nyilvánossá. 

Hitetlenkedve olvas az ember a gyilkosság megrendeléséről, a készülődésről, a hét terepszemléről, a mobilvásárlásról, a szalvétába csomagolt ötszáz eurós bankjegyekről stb. – arról a hideg számításról, amelynek a végén kioltottak két fiatal életet. Bár még a tényleges indítékot nem ismerjük, egyre többet tudunk a gyilkosság részleteiről. Minél kevesebb a sötét folt, annál tisztábban látjuk az emberi gyarlóságot és esendőséget. 

Egyelőre nem tudjuk, ki rendelte meg az újságíró-gyilkosságot, de a megrendelő valószínűleg nem mérte fel, hogy milyen össztársadalmi fölháborodást és ellenállást vált ki a vérontás. 

Tegnap elborzadt minden jóérzésű hírlapolvasó, aki belelapozott a kedvenc lapjába. A hírek az újságírók ellen elkövetett erőszakról szóltak. 

Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírónak, aki a múlt héten kedden besétált Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusára, nyoma veszett. Tegnap a nyomozás legújabb eredményei abba az irányba mutattak, hogy Hasogdzsi eltűntetését előre kitervelték. Ha beigazolódik a feltételezés, akkor a Human Rights Watch emberi jogi civil szervezet szerint „államilag végrehajtott emberrablás” történt. Az újságíró a szaúdi abszolút monarchia bírálója volt, és az Egyesült Államokban élt. 

Tíz éve, 2008. április 22-én tűnt el Pavol Rýpal újságíró. Évekig úgy tűnt, az eset felderítetlen marad. Milan Lučanský rendőrfőnök a hét elején úgy nyilatkozott, olyan információk vannak a rendőrség birtokában, amelyek közelebb vihetnek a rejtélyes eltűnés megfejtéséhez. Rýpal bűncselekményekről, alvilági ügyekről írt riportokat. Testvére a közösségi médiában azt írta, meg van győződve róla, hogy megölték. 

Viktorija Marinova bolgár újságírót múlt szombaton megerőszakolták és brutálisan meggyilkolták. Az ügynek új gyanúsítottja van, Németországban vettek őrizetbe egy bolgár férfit. Még nem lehet tudni, vajon a gyilkosság összefüggésbe hozható-e Marinova oknyomozó munkájával. 

Ezek az esetek mind traumatizálják a társadalmat. Nagyon fontos a társadalom reakciója, hogy egyértelműen elítélje a gyalázatos tetteket, és mindenki érezze, hogy közös erőfeszítéssel tisztességes társadalmat építünk. Ezt csak kevesen nem értik az országban, egyikük a volt miniszterelnök, Robert Fico, akire – sajnos – még mindig nagy médiafigyelem irányul. Fico kedden kényelmetlen kérdéseket kapott a közmédia újságíróitól, Kočnerről és a Bonaparte lakóparkról kérdezték. Válaszaiban rögtön ellentámadásba lendült, a közmédia hitelességét kérdőjelezte meg, gúnyolódott. 

Ezek a nyilvános verbális kirohanások az újságírók ellen a Ján Kuciak meggyilkolása előtti időkből valók, és azt a benyomást keltik, hogy az újságíró szabad préda. Egy újabb bizonyíték arra, hogy Robert Fico nem tanul és nem változik. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?