Danko: arccal a putyinizmus felé

Andrej Danko

Andrej Danko (SNS), a szlovák parlament elnöke az eurázsiai országok parlamenti elnökeinek a törökországi Antalyában megrendezett éves csúcstalálkozóján tartózkodik. Itt tárgyalt az orosz parlament, a Duma elnökével is, az EU Oroszország elleni szankcióit szerencsétlennek nevezte. A Híd bírálja koalíciós partnerét. 

A hivatalos szlovák külpolitikától markánsan eltérő irányvonalat képviselő önjáró szlovák közjogi méltóság útját a találkozóra az oroszoknak tett sokadik baráti gesztusaként lehet értelmezni. Az összesen 39 ország részvételével megvalósuló háromnapos eurázsiai találkozón az EU-tagállamok közül Szlovákián kívül csak Magyarország és Bulgária képviseltette magát. Az évente összehívott találkozót, amely a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok megalapozása az orosz érdek mentén címet is viselhetné, először Moszkvában tartották meg 2016ban. 

„Vjacseszlav üdvözöl” 

A mostani összejövetel témái az aktuális globális kihívások, a kereskedelem, a migráció és a kiberbiztonság. Danko Antalyában elmondta: sajnálja, hogy az Európai Unió kapcsolatai Oroszországgal feszültek, ellenkező esetben a csúcstalálkozónak Pozsony is otthont adhatott volna. „A szankciók nem oldanak meg semmit, meg kell őket szüntetni” – fogalmazott. 

A szlovák parlament elnöke az összejövetelen Vjacseszlav Vologyinnal, az orosz törvényhozás alsóházának az elnökével kétoldalú megbeszélést is folytatott. A Dumaelnökkel készített szelfijét felrakta a Facebook idővonalára, ezzel a felütéssel: „Az Oroszország elleni szankciók fölöslegesek”. Pár soros bejegyzését, melyben barátjának nevezi az elnököt, így zárja: „Vjacseszlav üdvözöl benneteket”. 

Danko keleti nyitása egy olyan időben történik, amikor Oroszország titkosszolgálati akciókkal, ellenséges propagandacsatornákon való dezinformációs műveletekkel és a kiberhadviselés eszközeivel egyre agresszívabban támadja a Nyugat értékeit és politikai intézményeit. 

A Híd bírálja Dankót 

Danko akcióját elítéli az SNS-szel koalícióban kormányzó Híd. „Napról napra újabb információkra derül fény, melyek Oroszország salisburyi novicsokos támadásban, és a hollandiai hackertámadásokban való részvételét bizonyítják. Oroszország a hibrid háborúk piszkos eszközeit használja – jelentette ki Cséfalvay Katalin (Híd), a parlament külügyi bizottságának elnöke. – A Krím félszigetet pedig mindmáig megszállva tartja, és destabilizálta egész Kelet-Ukrajnát. Ebben a helyzetben az Oroszország ellen kivetett szankciók eltörlését sürgető kijelentések ellentétben állnak a szlovák külpolitika hivatalos álláspontjával és Szlovákia biztonsági stratégiájával.” 
Ondrejcsák Róbert (Híd) védelmi államtitkár a Facebook-bejegyzésben kifogásolta Danko kijelentéseit. Szerinte Oroszország Európára és Szlovákiára nézve a legsúlyosabb biztonsági fenyegetés, és semmi nem indokolja a Moszkva elleni szankciók feloldását. Így fogalmaz: „Szlovákia alapvető biztonsági érdeke a nyugati elköteleződés és politikáink harmonizálása NATO- és EU-beli szövetségeseinkkel. Oroszország nem a szövetségesünk sem értékrendjét tekintve, sem politikai értelemben. Éppen ellenkezőleg.” 

Mi az Eurázsiai Gazdasági Unió? 

Az eurázsiai gondolat mint projekt Putyin globális politikai céljaihoz köthető: az orosz elnök ambíciója egyfajta civilizációs identitás megteremtése a Nyugat, illetve az Európai Unió globális és gazdasági súlyának ellenpólusaként. Az Eurázsiai Gazdasági Unió Oroszország gazdasági nagyhatalmi státuszának a visszaállítása érdekében jött létre 2015-ben az Oroszországi Föderáció és néhány további volt szovjet tagköztársaság csatlakozásával, és fő kohéziós ereje az olcsón exportált orosz földgáz. Az eurázsiai országok parlamentjeinek valamifajta tömörülése ugyanakkor fölvet bizonyos értelmezési kérdéseket, nem világos, hogy az egyes nemzeti szintű parlamentek elnökei egy ilyen találkozón nemzetközi kérdésekben milyen jogosítvánnyal rendelkeznek. 

Malinák Zsolt

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?