Nem nyomoznak szlovák állampolgárok után az elrabolt vietnámi férfi ügyében

Trinh Xuan Thanh
Berlin |

Trinh Xuan Thanh, az elrabolt vietnámi állampolgár ügyében a német hatóságok egyetlen szlovák kormánytag vagy szlovák állampolgár után sem nyomoznak. A német szövetségi kormánynak nincs tudomása arról, hogy a szlovák kormány tagjai tudhattak-e, és ha igen, milyen információik voltak az emberrablással kapcsolatos tervekről, illetve annak megvalósításáról.

Mindez Angela Merkel kancellár kormányának az ügyben közzétett első hivatalos állásfoglalásából derül ki, mellyel az ellenzék kérdéseire reagált. A nyilatkozat tartalmát a Die Tageszeitung berlini napilap tette közzé szerdán. 

A kormány állásfoglalásában az áll, hogy a vietnámi férfi 2017. július 23-án történt elrablása előtt sem a német hírszerzésnek, sem a szövetségi bűnügyi hivatalnak, sem a szövetségi rendőrségnek nem voltak információi arról, hogy az illető személy veszélyben lenne. Ezért nem is foglalkoztak a vietnámi férfi esetleges rendőri védelmének kérdésével.

A Die Tageszeitung cikke szerint az alkotmányvédelmi hivatalnak az emberrablás előtt nem álltak rendelkezésére olyan információk, melyek a vietnámi titkosszolgálat németországi ténykedésére utaltak volna. A szövetségi köztársaság titkosszolgálatainak nyilvánvalóan sejtelmük sem volt róla, hogy Trinh Xuan Thanht Csehországon keresztül Szlovákiába, innen pedig egy szlovák kormánygép fedélzetén Oroszországba terveznek szállítani. Ebben az időben, és a szóban forgó üggyel összefüggésben a német hatóságok nem álltak kapcsolatban az említett államok védelmi egységeivel.

A kormánynyilatkozat a napilap szerint több kérdést is megválaszolatlanul hagyott. Megerősítette ugyanakkor, hogy a feltételezett emberrabló, Quang Dung Vu több mint három hónappal az emberrablás előtt Németországban járt. Az ügynök egy hattagú delegáció egyik tagjaként érkezett Berlinbe, hogy meglátogassa a szövetségi hírszerzés (BND) székhelyét. A küldöttség vezetője Nguyen Kim Quy volt, a vietnámi titkosszolgálat egyik igazgatóhelyettese, aki egy munkareggeli keretében találkozott a BND alelnökével. A találkozón a napilap információi szerint nem esett szó Trinh Xuan Thanhról.

Quang Dung Vu évekkel korábban állítólag részt vett a BND ösztöndíjasaként egy nyelvtanfolyamon, a német szövetségi kormány azonban ezt az információt nem erősítette meg, ahogy azt sem, hogy a német titkosszolgálatok tartanának ösztöndíjas képzéseket külföldi titkosszolgálatok munkatársai számára.

Arra a kérdésre, hogy Merkelnek volt-e tudomása 2017. július 23. előtt a vietnámi fél azon törekvéséről, hogy Trinh Xuan Thanht visszavigyék a hazájába, az állásfoglalás tömör és világos választ ad: a kancellárnak erről nem volt tudomása. A BKA egy meg nem nevezett munkatársa ugyanakkor korábban egy tárgyaláson azt vallotta, hogy Merkel az ügyben 2017. január 18-án válaszolt a vietnámi kormányfő levelére, akivel a G20 csúcson személyesen is találkozott.

A szlovák féllel fenntartott kapcsolatokkal összefüggésben az állásfoglalás leszögezi, hogy a német fél legutóbb 2018. szeptember 24-én, a két ország belügyminisztereinek találkozóján kérte az ügy felderítését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?