Önerőből épült közösségi ház Alistálon

közösségi ház alistál
Alistál |

Az évek során elhanyagolt és annak idején szebb időket is megélt közösségi házat végül mégis felújították Alistálon.

Ez elsősorban a falu alpolgármesterének, Nagy Józsefnek köszönhető, aki csökönyösen ragaszkodott ahhoz, hogy a falu fő utcáján álló épületet, kár csak úgy otthagyni az enyészetnek. „Volt ez csendőrlakás, szlovák iskola, napközi otthon, ahova még én is jártam „- kezdi a beszélgetést Horváth Tamás polgármester, majd folytatja: ”Egy ideig a fiatalok is használták klubhelységnek, aztán a református iskola tornateremként használta. Az évek során az épület teljesen lepusztult, a tető több helyen is beázott a kémény dűlőfélben állt, egészen addig, amíg 2016-ban aztán az alpolgármester kezdeményezésére mégiscsak megszavazta a testület az épület felújítását és egy közösségi ház kiépítését.” A falunak megvolt a szükséges anyagi fedezete, hitelre nem volt szükség, így elkezdhették a munkát. Először a tető, majd a kinti szigetelés készült el, bent pedig kicserélték az elavult vezetékeket, új padlóburkolatokat raktak le és kialakították az új fürdőket, WC-et és egy konyharészt is.

Két nagy terme van, amelyek konferenciatermekként használhatók. A polgármester úgy tervezi, hogy a közeljövőben itt fogják tartani majd az önkormányzati üléseket, a másik teremben pedig egy reprezentatív házasságkötő termet alakítanak ki és a falu kisebb kulturális eseményei is itt zajlanak majd, ezekben az 50-60 ember befogadására alkalmas terekben. A novemberi önkormányzati választásokat is már itt tervezik lebonyolítani. Az environmentális alap Falu felújítási programjában sikeresen pályáztak a külső terület rendezésére is, aminek hála az 5000 eurós támogatás, plusz az önrész segítségével parkosították és rendezték a házhoz tartozó területet. Ebből a pénzből még egy kisebb színpadot is sikerült megépíteni, amely fölé még egy pergolát terveznek emelni, hogy kisebb fajta, szabadtéri kulturális rendezvényeket is tudjanak itt szervezni. Már csak a megnevezése maradt hátra a szépen rendbe hozott épületnek, amit ismét az alpolgármester ötlete oldott meg. Boda Domokos, alistáli születésű kutató, orvos, gyermekgyógyászról nevezték el, aki 2015 ben hunyt el és 2005 óta a falu díszpolgára volt. A közösségi ház épületének a felújítása 83 ezer euróba került és teljes mértékben a falu önköltségén valósult meg. (sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?