Ronda fekete paca a költségvetésen

Peter Kažimír vél

Bemutatta a pénzügyminisztérium a 2019-es év költségvetési tervezetét, valószínűleg ez lesz Peter Kažímír hattyúdala a pénzügyminisztériumban, ugyanis már nem titok, hogy a pénzügyminiszer a Szlovák Nemzeti Bank elnöki pozíciója felé kacsingat.

Az embernek az az érzése támadhat, hogy a költségvetési gondok elől menekül, de a bemutatott tervezet egyáltalán nem rossz.

Sőt, nem túlzás kijelenteni, hogy a pénzügyminisztérium Szlovákia eddigi legjobb költségvetését állította össze. 

Tehát az összkép első látásra jó, a pénzügyminisztérium egy csaknem kiegyensúlyozott költségvetést állított össze, hiszen a tervezett hiány csak a GDP 0,1 százaléka. Még sosem volt ilyen alacsony hiányú költségvetése Szlovákiának, és ez mindenképpen pozitívum. 
Mi több, a tervek szerint ez még nem az út vége, 2020-ban a költségvetés a tervek szerint többlettel fog zárni, Szlovákia történetében először. Ez különösen örvendetes annak fényében, hogy a jövő év az utolsó költségvetési év a 2020-as parlamenti választások előtt, és az ilyen kampány előtti esztendőkben a költségvetési hiány eddig rendre megugrott. 

Azt viszont mindenképpen meg kell jegyezni, hogy

Kažimírnak nem volt különösebben nehéz dolga, hiszen a világgazdaság növekedésének köszönhetően a szlovák gazdaság is nagyon jól teljesít.

A dinamikus növekedésnek és a pozitív rekordokat döntögető munkaerőpiacnak köszönhetően nőnek az adóbevételek, és ez a trend várhatóan a következő években is folytatódik. Viszont az elmúlt hónapokban egyre többet hallani a világgazdasági kockázatokról, a Nemzetközi Valutaalap hétfőn két év után először rontotta a világgazdaság növekedési kilátásairól szóló előrejelzését. Ahogy azt egy évtizeddel ezelőtt is láttuk, a világgazdaságban a dolgok nagyon gyorsan rosszra tudnak fordulni, és ez alapjaiban rengetné meg a hazai költségvetési terveket is. 

Ha viszont kritikusabb szemszögből tekintünk a költségvetésre, azt is mondhatjuk, hogy még a gyorsan növekvő adóbevételek ellenére sem sikerült jövőre kiegyensúlyozott költségvetés összehozni. A friss elemzések szerint az állam idén az előzetes tervekhez képest 560 millió euróval nagyobb adóbevételekre tesz szert, és 2019-ben további plusz 493 millió euróhoz jut. Ez több mint elég lenne a kiegyensúlyozott költségvetés megtervezésére, de a kormánykoalíció tervezett szociális csomagja felfalja a többletbevételek nagy részét. 

Az iskolai ingyenebédek, üdülési csekkek, családi adókedvezmények és egyéb juttatások nincsenek ingyen, ezért a költségvetésnek a növekvő bevételek ellenére olyan új bevételi forrásokra is szüksége van, mint a biztosításokra kivetett adó vagy az élelmiszerláncok különadója. 

A források effektívebb elosztása mellett ezekre a bevételi forrásokra nem lenne szükség, ami hozzájárulna a vállalkozói környezet javulásához. 

Mindent összevetve a költségvetés javaslata pozitív benyomást kelt. Több pénzzel gazdálkodik majd az egészségügy, növekszik végre a minimálbérnél is kevesebbet kereső közalkalmazottak fizetése. Többet keresnek az egészségügyi nővérek és a pedagógusok is, de sajnos az oktatás egésze ismét nem tűnik igazi prioritásnak. A tervezett reformokra nincsenek források a költségvetésben és az egyetemek alacsonyabb költségvetéssel számolhatnak a jövő évben. 

Ez nagy kár, az oktatás finanszírozása így egy csúnya fekete paca az egyébként jól sikerült költségvetési tervezeten. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?