Ingyenebéd bevezetése buktatókkal

ingyenebéd
Pozsony |

A Smer azt ígéri, már januártól ingyenebédet kapnak az alapiskolások, közben a szakszervezet és a ZMOS is azt állítja, az iskolakonyhák technikailag és perszonálisan sincsenek felkészülve erre az intézkedésre.

 

Az ingyenebéd az összes alapiskolásnak, illetve azoknak a kicsiknek járna, akik utolsó évüket töltik az óvodában. Mintegy 517 ezer diákot érint a kormánypárt javaslata, melyet beterjeszt a parlament októberi ülésére, s amely alapján minden gyermek étkeztetésére 1 euró 20 centet fordítana az állam. Az összeget csak az étkező diákok után térítenék, és mindig a fenntartó kapná meg, függetlenül attól, hogy önkormányzati, egyházi vagy magántanintézményről van-e szó. „Ha az iskolai étkezde nem tudja vállalni a diákok speciális étrendjének elkészítését, a nekik járó támogatást a szülők kapják meg” – közölte Robert Fico, a Smer elnöke.

Ugyanakkor a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) és a szakszervezet is azt állítja, hogy erre az intézkedésre a tanintézmények étkezdéi nincsenek felkészülve. Michal Kaliňák, a ZMOS szóvivője szerint, ha a parlament megszavazza a Smer elképzelését, előfordulhat az is, hogy nem lesz, aki főzzön a diákoknak. A szervezet becslése szerint mintegy 2500 szakácsot kell majd pluszban foglalkoztatniuk az önkormányzatoknak, s erre egyelőre nem kaptak fedezetet. Ráadásul néhány régióban már most nem tudják betölteni az ilyen állásokat.

Pavel Ondek, az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a személyi kérdések mellett meg kell oldani az iskolakonyhák technikai felszerelését, gondolni kell a menzák bővítésére, és az ingyenebéddel járó adminisztrációs terhekre is.
A Smer állítja, az állam jó kondícióban van, ezért vannak tartalékai az ingyenebéd bevezetésére, a további költségeket viszont teljes egészében az önkormányzatokra hárítja.

 

Kapcsolódó cikkünk

Gond lesz az ingyenebéddel

A szakszervezet és a ZMOS szerint a legtöbb iskolában gond lesz, ha az étkezők száma gyorsan megemelkedik. Pavel Ondek, az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint az ingyen-ebéd bevezetése előtt meg kell még oldani a személyzeti kérdéseket, fel kell szerelni az iskolakonyhákat, bővíteni kell az étkezdéket, és a szakácsoknak pontosan tudniuk kell, mennyi ebédet kell elkészíteniük. Utóbbival kapcsolatban módszertani irányelveket kérnek az oktatási tárcától. Ondek leszögezte, hogy ezeket az észrevételeket az iskolákból gyűjtötték össze.

A szakszervezet elnöke szerint januártól az iskolák nem pedagógus alkalmazottainak bére emelkedik. „Jelenleg a szakácsok maximálisan 507 eurós tarifabért kaphatnak, januártól viszont a kezdő szakácsok bére 530 euró, a tapasztaltabbak bére 637 euró is lehet. A főszakácsok tarifabére 660 euró lesz, de a munkáltató ezt 700 euróig megemelheti” – magyarázza Ondek.

Az iskolai étkezdék felszereltségét firtató kérdésre Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter kijelentette, tárcája kész segítséget nyújtani az alkalmazottak átképzésében, ha erre szükség van. „Ugyanakkor az oktatási intézményeknek a nyári szünidő alatt fel kell készülniük arra, hogy az étkező diákok száma szeptemberben százszázalékos lehet. Erre előre fel kell készülniük az iskoláknak” – állítja a munkaügyi miniszter. Robert Fico, a Smer elnöke szerint az önkormányzatok feladata, hogy az étkezdék kapacitását emeljék. Így gyakorlatilag az ezzel járó költségeket a Smer teljes egészében rájuk hárítja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?