Komáromba vezetett a gyilkos útja Ján Kuciak és Martina Kušnírová megölése után

kuciak sz. tamás

Újabb részletek kerültek napvilágra arról, hogyan tervezték és hajtották végre Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolását.

 

Az információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény alapján adta ki a Specializált Büntetőbíróság az aktuality.sk portálnak azt a határozatot, amellyel a bíró elrendelte a gyilkossági ügy négy gyanúsítottjának vizsgálati fogságát. A dokumentumban részletes tájékoztatást tartalmaz a rendőrség nyomozásról. Ugyan kifehérítették a neveket, a szövegből mégis következtetni lehet arra, kiről van szó.

A nyomozók szerint Sz. Tamás és Miroslav M., tehát a feltételezett gyilkos és sofőrje nem sejtették, hogy Kuciak újságíró.

Miután kiderült, kit öltek meg, azonnal több pénzt követeltek Alena Zs.-től, aki eleinte ebbe nem akart beleegyezni, mert felháborította, hogy Kuciak jegyesét is megölték. A dokumentumból viszont kiderül, hogy végül eleget tett nekik, s több pénzt adott nekik – azt, hogy mennyivel, a nyomozóknak egyelőre nem sikerült dokumentálniuk.

A gyilkosság megrendelője, Alena Zs. a komáromi vállalkozóval, A. Zoltánnal való első találkozó során átadott neki egy mobiltelefont, amelyben videofelvétel és számos fénykép volt Kuciakról.

A telefonban részletes információk voltak arról, hol lakik az újságíró hol dolgozik, merre jár munkába.

A vállalkozó ezeket az információkat továbbította a gyilkosnak.

Az elkövetők összesen hétszer jártak Kuciak nagymácsédi házánál, figyelték az utcákat, a környéket. Először február 5.-én mentek el a faluba, utoljára pedig két nappal a gyilkosság elől. Két, nem érintőképernyős mobiltelefont vettek összesen 80 euróért, ezekkel a telefonokkal kommunikáltak a gyilkosság napján.

A nyilvánosságra került aktából nem derül ki, hogy A. Zoltán valóban együttműködik-e a rendőrséggel, ami biztos, hogy ő volt az egyetlen, aki nem nyújtott be panaszt a vizsgálati fogság ellen. A többi panaszt a Legfelsőbb Bíróság tegnap elutasította.

 

A gyilkosság után Komáromba mentek

A nyomozók szerint Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosságának szervezői ugyan megpróbáltak jól felkészülni a gyilkosságra, ám számos hibát vétettek, s épp ennek köszönhetően kerültek rendőrkézre.

A bíróság által nyilvánosságra hozott dokumentumból például kiderült, hogy elővigyázatosságból nem okostelefonon kommunikáltak, hanem egy régebbi típusú Alcatel és Nokia telefonokon.

A nyomozók szerint a Sz. Tamás a gyilkosság napján

erőszak alkalmazása nélkül jutott be Kuciak nagymácsdédi házába. Miután az áldozatok hazajöttek, már az épületben várta őket.

Azt, hogy ezek után pontosan mi történt, egyelőre nem tudni. Martina Kušnírovát egyszer lőtte fejbe, Kuciakot két találta érte a mellkasán. A tettes ezt követően elhagyta a házat, s a helyi focipályához sietett, ahol már Miroslav M. várta Citroen Berlingo gépkocsival.

Ezzel távoztak a helyszínről Komáromba, ahol A. Zoltánnal találkoztak. „Ekkor közölték vele, hogy Ján Kuciakot kivégezték, és megöltek még egy nőt, aki vele volt a házban” – olvasható a Specializált Büntetőbíróság által közzétett dokumentumban.

Ezt a fordulatot A. Zoltán csak egy nappal később árulta el a megrendelőnek, Alena Zs.-nek, aki „rendkívül ideges lett”, mikor megtudta, hogy Kuciakon kívül mást is megöltek.

Alena Zs.  a gyilkosságért fejében elengedte A. Zoltán 20 ezer eurós tartozását, majd az 50 ezer eurót készpénzben, szalvétába csomagolt 500 eurós bankókban fizette ki.

A dokumentumból az is kiderül, hogy miután a kettős gyilkosság híre megjelent a médiában, a két gyanúsított további, egyelőre ismeretlen összegű jutalmat kért a megrendelőtől, akit nem ismertek. A pénzt megkapták.

Indokolt vizsgálati

Az ŠTS bírója azért döntött az előzetes letartóztatás mellett, hogy megakadályozza a gyanúsítottak szökését, illetve azt, hogy újabb bűncselekményeket kövessenek el, vagy befolyásolják a szabadlábon lévő tanúkat. A bíróság indoklása szerint Alena Zs. saját bevallása szerint önkéntes munkanélküli, nincs semmilyen állandó bevétele, a kihallgatáson pedig azt állította, hogy nem rendelkezik vagyonnal. Ennek ellenére a házkutatás során 23 000 euró készpénzt találtak nála a rendőrök, 200 eurós bankjegyekben. Saját bevallása szerint egy Mercedes-Benz CLA típusú személygépkocsit használ, mely az édesanyja nevén szerepel. Ezen kívül mintegy három hónapja kölcsönöz egy Mercedes-Benz GLE Coupé típusú személyautót is. „Ebből világosan kitűnik, hogy az aktuális anyagi körülményei egyértelműen nincsenek összhangban a törvényesen bevallott jövedelmével, hanem azzal ellentétben állnak” – állapította meg a bíróság. Hozzátették:

fennáll a veszélye, hogy ha Alena Zs. szabadlábon maradna, bűncselekmények elkövetéséből tartaná fenn magát és a családját.

Alena Zs. a meghallgatáson abszurdnak nevezte, hogy a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják őt. Azt állította, hogy rendszeres bevétele van, semmit sem követett el, nincs miért elmenekülnie és semmilyen indítéka nem volt, hogy megrendelje a gyilkosságot.

Keresik a fő megrendelőt

Kuciak soha nem írt Alena Zs.-ről és nem került vele soha kapcsolata. Az utolsó cikk, amin dolgozott, az olasz maffia és a szlovák kormányhoz közel álló emberek összefonódásáról szólt, hosszú távon, rendszeresen foglalkozott Marian Kočner vállalkozó piszkos ügyleteivel. Ezért is valószínűsíthető a bírósági dokumentum szerint, hogy Alena Zs. is csak közvetítő volt, az igazi megrendelő pedig más volt. 

Lapértesülések szerint épp Kočner lehetett az, aki megrendelte Kuciak meggyilkolását. A rendőrség elismerte, hogy az eredeti megrendelőt vagy megrendelőket egyelőre nem ismeri. „Az eredeti megrendelő személyazonosságát mindeddig nem sikerült beazonosítani” – állítja a bíróság.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?