Három hatékony módszer hátfájás ellen

hátfájás

Akit gyötört már komoly hátfájás, nyilván számtalan ellenszerrel, sőt „csodaszerrel” próbálkozott. Nemrégiben a D-vitaminról derült ki, hogy pozitívan befolyásolhatja a krónikus fájdalmakat.

 

A D-vitamin hosszú távon segíthet

Új-zélandi kutatók szerint az orvosoknak sokkal szélesebb spektrumon kellene kezelniük a krónikus mozgásszervi fájdalmakat. Ez ugyanis a leggyakoribb fájdalmak egyike, az okai szerteágazóak, a kezelés sokszor komplikált és nem feltétlenül személyre szabott. A University of Adelaide’s School of Population Health tudósai kutatásukban különösen a D-vitamin po­zitív hatásaira hívták fel a figyelmet. Úgy találták, hogy a D-vitamin beválik a tartós fájdalmak enyhítésében, ráadásul nincs ismert mellékhatása és nem is drága. Persze a pontos adagolást csak laboratóriumi vérvizsgálat után lehet meghatározni, és a hatás sem olyan gyors, mint a fájdalomcsillapítóké, de az eredmények biztatóak. Ugyanakkor – hivatalos irányelvek híján – a mozgásszervi fájdalmakkal foglalkozó orvosok eddig nem feltétlenül nyúltak ehhez a módszerhez. Akik szteroidos készítményeket, koleszterinszintet csökkentő és idegrendszerre ható gyógyszereket szednek, érdemes tudniuk, hogy ezek is befolyásolhatják a szervezet D-vitamin-anyagcsere-forgalmát. Az egyéni értékekről legkönnyebben vérvétel útján lehet megbizonyosodni.

 

Kapcsolódó cikkünk

A mozgás fájdalomcsökkentő

Derékfájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges, és tovább folytatni a mindennapi tevékenységeket. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, amelyben a mozgáshiány egyesül a fájdalommal, és még rosszabb végkifejletet vetít előre.

Nagyon fontos, hogy a hátfájdalomtól szenvedő pácienseket ne az inaktivitásra biztassuk, hanem igyekezzünk megtalálni a hozzájuk leginkább illeszkedő mozgásformát. Ez a jógán kívül lehet például Pilates, gerinctréning, kinesis, body art, callanetics, gerinctréning, tánc, lovaglás, úszás. De mindenekelőtt a személyre szabott, funkcionális gyógytornát ajánlatos elkezdeni, hiszen ez erősítheti meg a gerinc menti izmokat annyira, hogy a további mozgásformák is biztonsággal végezhetők legyenek. Sőt, a korábban egyszerűnek hitt mozdulatok – mint lehajlás, emelés – hátfájdalmak esetén újratanulandók a gyógytornász segítségével. A kitartó mozgás a páciens érdeklődésének fókuszát is képes pozitív irányba terelni, és meggyőzni őt arról, hogy ura a testének és képes kezelni a fájdalmat. Az orvosi vizsgálat és ellenőrzés azonban elengedhetetlen, hiszen nemcsak kezdésnél, hanem a folyamat során is kontrollálni kell az állapotot.

 

Kapcsolódó cikkünk

Az orvosi segítség lehetőségei

Vannak olyan orvosi módszerek, amelyek hatékonyan – és szteroidmentesen – csökkentik a fájdalmat, kezelik az okokat. Krónikus fájdalom esetén érdemes hosszú távon gondolkodnunk. A lökéshullám terápia például oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó problémát, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nemcsak a fájdalmat csökkenti, hanem a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során nagy energiájú lökéshullámot juttatnak a kijelölt helyre, amely enyhe fájdalommal járhat, de az eredmények magukért beszélnek. A diagnózistól függően nagy segítség lehet az orvosi kollagéninjekció is, amely csökkenti a gyulladást, helyreállítja a mozgási funkciót, és szintén kúraszerűen alkalmazva jelentősen javítja az életminőséget.

(Forrás: Fájdalomközpont)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?