INEKO: Besztercebányai az év kórháza

F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézet
Pozsony |

Az állami egyetemi kórházak kategóriában először nyerte el a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézet az év kórháza kitüntetést. Az általános kórházak közül az ólublói kórház végzett az élen. Erről Dušan Zachar, a Gazdasági és Szociális Reformok Intézetének (INEKO) elemzője tájékoztatott hétfőn.

 

Zachar elmondása szerint az egészségügyi intézményeket öt fő területen értékelték és hasonlították össze: a páciensek elégedettsége, a kórházban nyújtott egészségügyi szolgáltatás minősége, a gazdálkodás, a kórházak átláthatósága, valamint a diagnózisok igényessége. A teljes rangsor a nemocnice.ineko.sk oldalon érhető el.

Peter Goliaš, az INEKO igazgatója a TASR hírügynökségnek elmondta: a DRG rendszernek köszönhetően először sikerült információkat szerezni arról, hogy a páciensek mennyire igényes diagnózisokkal érkeznek a kórházba, mennyibe kerül az ellátásuk és milyen mértékű a kórházak által ténylegesen hozzáadott érték.

Miriam Lapuníková, a besztercebányai Roosevelt kórház igazgatója hangsúlyozta: a kitüntetésért az alkalmazottak egész csapatát köszönet illeti. Hozzátette: a kórház az ország többi egészségügyi intézetéhez hasonlóan személyzeti gondokkal, munkaerőhiánnyal küzd. Nem csupán ápolókból, hanem orvosokból is hiány van. A pozitívumok között a jövő évre tervezett beruházást említette, melynek eredményeképpen két lineáris gyorsítóval bővül a kórház felszerelése. 

Az ólublói kórház csaknem minden területen kiemelkedően teljesített. Peter Bizovský kórházigazgató szerint ez elsősorban a „dolgos személyzetnek”, és a kiváló személyzeti politikának köszönhető. A kórház ugyanakkor több bírságot kapott a közegészségügyi ellátást felügyelő hivataltól (ÚDZS).

A legjobban gazdálkodó intézet a kategóriáján belül a nyitrai egyetemi kórház marad idén is, mivel egyedüliként téríti idejében a számlákat. A páciensek a leginkább a turócszentmártoni Egyetemi Kórházzal elégedettek.

Az értékelésben az utolsó helyen a kassai L. Pasteur Egyetemi Kórház végzett. A felmérés eredménye szerint a páciensek elégedettsége átlagon aluli, a legtöbb panasz erre az intézményre érkezett. A kassai kórház a második legrosszabb a gazdálkodás és az átláthatóság terén is. Az értékelés rámutatott a pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) több problémájára is. Az elégedetlen páciensek mellett a legfőbb gondot a kórház által felhalmozott, 255 millió eurós adósság jelenti. Az UNB minőségi mutatói ugyanakkor kiválóak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?