Ősz eleji kényeztetés

*

Szent-Györgyi Albert szavaival élve: „kevés döntéssel tudjuk olyan közvetlenül befolyásolni egészségünket, mint azzal, hogy milyen élelmiszereket választunk és fogyasztunk!

A körte a kedvező glikémiás indexű élelmiszerek közé tartozik (GI: 36), azaz étkezés után a vércukorszintet csak mérsékelten emeli meg. Ennek az az oka, hogy a szénhidrátok közül főként fruktózt tartalmaz, amely lassan szívódik fel, s nem ösztönzi a hasnyálmirigyet hirtelen inzulintermelésre. Azonban a héja (a szilváé is) az érzékenyebb emésztőrendszerűeknél puffadást okozhat – ők vékonyan meghámozva fogyaszthatják (a tápanyagok nagy része közvetlenül a héj alatt van).

 

Töltött cukkini

Hozzávalók: 1 kisebb cukkini, só, bors, 1 ek. aprított petrezselyemzöld, maréknyi zabpehely (vagy előpárolt árpagyöngy), 1-2 tojás, 2-3 ek. tejföl, 2-3 ek. füstölt szalonnapörc és ennek 1-2 ek. zsírja, 1 vöröshagyma, fokhagyma ízlés szerint.

 

Karamellizált körtekarikák

Hozzávalók: Körte, vaníliás cukor (körténként 1 tasak), szeletenként borsószemnyi vaj, csipetnyi őrölt fahéj.

 

Túrós-szilvás

Hozzávalók: 1 adag leveles tészta, 5-6 ek. zsemlemorzsa vagy zabpehely, 25 dkg túró, 1 tojás, 2-3 ek. kristálycukor, 2-3 ek. tejföl, só, kimagozott, félbevágott szilva, 1-2 vaníliás cukor, 1 mk. őrölt fahéj.

 


Nagyné Czirfusz Éva rovata

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?