El akarják űzni a frissen betelepített barnamedvéket a birkapásztorok a francia Pireneusokból

Barnamedve
Párizs |

A határ túloldalára, Spanyolországba akarják elűzni a Nyugati(Atlanti)-Pireneusokba frissen betelepített barnamedvéket a nyájaikat féltő térségbeli birkapásztorok, miután a ragadozók kihelyezését nem tudták megakadályozni.

Szombaton mintegy 100 birkapásztor, vadász és önkormányzati politikus indult a hegyekbe, hogy megölje vagy elkergesse a csütörtökön és pénteken légi úton a vadonba telepített két vemhes nőstény barnamedvét és a két, már hosszabb ideje ott élő hímet. A lázongó gazdák szóvivője szerint "elrettentő hajtóvadászatba" kezdtek a medvék és a farkasok elűzésére, átkergetésére a Pireneusok spanyol oldalára.

A feldühödött birkapásztorok a hét közepén úttorlaszokkal, az áthaladó járművek ellenőrzésével akarták megakadályozni Claverina és Sorita, a másfél mázsás, hét, illetve nyolcéves barnamedvék betelepítését a hegyekbe. A "razziázás" azonban eredménytelen maradt, mert a hatóságok nagy titkolódzás közepette, helikopterrel szállították közelebbről meg nem nevezett rendeltetési helyükre a Szlovéniából hozott állatokat. 

A betelepítés célja újra meghonosítani a barnamedvét a Pireneusok nyugati részén (Béarn régióban) és számszerűleg és genetikailag is megerősíteni a hegység középső és keleti részén élő, 43 egyedből álló populációt. 

Az újabb betelepítést még Nicolas Hulot volt környezetvédelmi miniszter kezdeményezte, miután 2012-ben az Európai Unió elmarasztalta Franciaországot, amiért nem tesz meg mindent a területén kihalás fenyegette barnamedve megmentéséért. 

Becslések szerint a Pireneusokban tartott 600 ezer birka közül évente mintegy 200 eshet a barnamedvék áldozatául. Tavaly a pireneusi gazdák 800 olyan haszonállatért és 25 olyan méhkasért kaptak kárpótlást az államtól, amelyet vélhetően medve pusztított el. 

A gazdák egy része nem ellenzi a ragadozók újbóli megtelepítését, szerintük ugyanúgy békésen együtt lehet élni velük, mint hajdanában. Az állam anyagilag támogatja az érintett gazdákat nyájaik védelmében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?