Meghalt egy beteg, már Orbán Viktornál is betelt a pohár

*
Budapest |

Négy hónappal a választások után válságos állapotban van az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), miután Nagy Anikó egészségügyi államtitkár távozásával nyilvánvalóvá vált: súlyos személyi ellentétek vannak közte és Kásler Miklós miniszter között.

 

Már Orbán Viktornál is betelt a pohár, négyszemközti beszélgetésre hívta magához Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert a tárcánál tapasztalható botrányos állapotok miatt – írta a Népszava. Igaz, nem tegnap, a kormányfő szóvivője utólag cáfolta a találkozó napját, de azt a tényt nem, hogy Orbán magához rendelte miniszterét.

Elkerülhető halál

Az utolsó csepp a pohárban az lehetett a kormányfő számára, hogy kiderült: a salgótarjáni kórházban verőérrepedés következtében meghalt egy beteg, aki egyébként az Országos Kardiológiai Intézetben (OKI) várt volna egy életmentő szívműtétre. Csakhogy erre nem kerülhetett sor, mivel időközben az intézet egyetlen olyan orvosát, Székely Lászlót, aki úgynevezett kis metszéses szívműtéteket tudott végezni, kirúgták. A munkaviszonya ugyan még nem szűnt meg, de már zajlott az elbocsátása, ezért nem jegyezhetett elő műtéteket. Az orvosnak azért kellett mennie, mert korábban, amikor egy fiatal nő szívműtétje közben megsérült annak mellimplantátuma, Székely egy plasztikai sebész segítségét vette igénybe, hogy a fiatal nőnek ne kelljen hónapokig implantátum nélkül élnie. De ez az intézet vezetése szerint szabályellenes volt, mert „magánorvosi beavatkozás” történt egy állami egészségügyi intézményben.

 

Kapcsolódó cikkünk

Kettőből egy

Mivel Székely Lászlón kívül ilyen szívműtéteteket Magyarországon csak egyetlen másik orvos tud még elvégezni, elbocsátásának híre óriási felháborodást keltett a szakmában. Nagy Anikó egészségügyi államtitkár meg is próbált közvetíteni az ügyben, és tető alá hozott egy alkut, miszerint Székely ugyan elhagyja az OKI-t, de átmegy a Honvéd Kórházba, és pozíciót cserél az ott dolgozó kollégájával. Csakhogy Kásler Miklós miniszter felülbírálta a megállapodást, így Székelyt úgy rúgták ki, hogy a helyére nem került senki, emiatt több előjegyzett műtét elmaradt. Ennek következménye volt a bekövetkezett tragédia is. A beteg halálhíre után az Országos Kardiológiai Intézet vezetője közleményt adott ki, amiben azt állítják, Székely László a betegről „nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd róla távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni.” A betegről emiatt „az OKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása”. Csakhogy a Népszava egy nappal később bemutatta azt a levelet, amiben Székely László kifejezetten felhívta az intézet vezetőinek figyelmét három beteg szükséges műtéti előjegyzésére, köztük az elhunyt férfiéra is.

A történtek nemcsak Kásler Miklós számára jelentenek komoly szakmai kudarcot, de magának Orbán Viktornak is, Nagy Anikó államtitkári kinevezése ugyanis a miniszterelnök személyes döntése volt, ahogy – nyilvánvalóan – Kásler Miklós kinevezése is. Úgy tudjuk, Nagy Anikóval kifejezetten komoly tervei voltak a miniszterelnöknek, az orvosnőből a „kormány jobbik arca” lehetett volna hosszabb távon. Ehhez képest most kiderült, hogy hetek óta nem beszéltek már Kásler Miklóssal, a minisztériumban kidolgozott szakmai programok közül még egyiknek sem kezdődött meg az átültetése a gyakorlatban, miközben maga Kásler olyan kijelentésekkel vetette észre magát, mint, hogy a Tízparancsolat a legjobb betegségmegelőzési program, eszerint kellene élnie a magyar népességnek. Nagy utódja egyelőre még nincs meg, ellenben pénteken kineveztek egy egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárt a minisztériumba.

Az oktatás is problémás

Nemcsak az egészségügyben vannak egyébként problémái az EMMI-nek, hanem az oktatás területén is. Az új Nemzeti Alaptanterv tervezete nemrég készült el, a dokumentumot a szakma alapvetően pozitívan fogadta, mert szerintük modern szemléletű, hamar elkezdődött azonban a lobbitevékenység egyes konzervatív körök részéről, hogy változtassanak rajta, a minisztérium vezetése a jelek szerint nem kíván ennek ellenállni. A kultúra területén is aggasztó változások jöhetnek, mint kiderült, Kásler Miklós végül mégis meneszti október 31-i hatállyal Prőhle Gergelyt, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjét, akit „túl liberális szemlélete” miatt támadtak a Magyar Időkben, helyét az a Takaró Mihály veszi majd át, aki nyíltan az antiszemita Nyírő Gyula író rajongója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?