Nobel-díj - Két új tagot választott a Svéd Akadémia

Nobel-díj
Stockholm |

Két új tagot választott a Svéd Akadémia, amelynek tevékenysége annyira megbénult egy szexuális zaklatási botrány kezelése miatt, hogy - évtizedek óta első ízben - idén nem nevezett meg irodalmi Nobel-díjast.

 

A valaha nagy tekintélynek örvendő, a botrányok miatt azonban hitelét vesztő testület csütörtökön este választotta be tagjai közé Eric Runessont, a legfelsőbb bíróság tagját és Jila Mossaed iráni születésű író- és költőnőt, személyüket XVI. Károly Gusztáv király is jóváhagyta pénteken reggel.

Az uralkodó pozitív jelzésnek nevezte az új tagok megválasztását, és kifejezte reményét, hogy a Svéd Akadémia vissza tudja szerezni az intézmény iránti bizalmat és folytatni tudja "fontos munkáját".

A 18 fős testület aktív tagjainak száma 10-re csökkent, ami már nem volt elegendő határozatképes ülések megtartására. A holtpontról való elmozdulás érdekében néhány, az akadémia munkáját bojkottáló tag részt vett az új tagok megválasztásáról tartott csütörtöki ülésen.

Az akadémiai tagság egy életre szól, az elégedetlen tagok nagyobb része ezért csak szünetelteti tevékenységét, páran azonban formálisan is lemondtak.

A két új tag a testületből májusban távozott Lotta Lotass költőnő és Kerstin Ekman írónő megüresedett helyét tölti be. Formálisan a legközelebbi, december 20-i ülésen veszik fel őket a tagok közé.

Az idei irodalmi Nobel-díjas megnevezése csütörtökön lett volna esedékes. Az akadémia azt ígéri, hogy jövőre két Nobel-díjat is odaítél, az egyiket az idei évre visszamenőlegesen.

A botrány kulcsfiguráját, Katarina Frostenson akadémiai tag férjét hétfőn két év letöltendő börtönre ítélték egy nő 2011-ben történt megerőszakolása miatt. A francia származású kulturális menedzser, a 72 éves Jean-Claude Arnault tagadja bűnösséget, és megfellebbezte az ítéletet. A férfit több más nő is szexuális visszaélésekkel vádolja, az ő eseteik azonban nem kerültek bíróság elé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?