Neten terjed a dezinformáció

álhír

Egyre több álhírportál üzemel szlovák és cseh nyelven, ezek jelentős része az orosz kormány propagandáját terjeszti. Jelenleg 131 magas „rizikófaktorú” weblapot tartanak nyilván, a legolvasottabbak látogatottsága havi szinten milliós nagyságrendű.

 

A konspiratori.sk felületen megtalálható azoknak a weblapoknak a rendszeresen frissülő jegyzéke, amelyek megtévesztő tartalmakat közölnek. Az adatbázis célja a hazai és a cseh olvasóközönséget elérni szándékozó álhírforrások összegyűjtése: nagyrészt cseh és szlovák oldalakat tartalmaz, de vannak közöttük angol nyelvűek is.

Menő a politikai álhír

A pozsonyi székhelyű Globsec biztonságpolitikai think-tank ez év augusztusában elkészített egy áttekintést a szlovákok és csehek álhírfogyasztási szokásairól a konspiratori. sk álhírportál-katalógusa alapján, amely akkor 118 weblapot tartalmazott. A tanulmány szerzője, Katarína Klingová szerint a nemzeti nyelven közölt tartalom a legnépszerűbb Csehországban és Szlovákiában is. Ami rögtön szembetűnik és nagyon lényeges, hogy a két országban nagy volumenű az álhírpiac, azon belül is a politikai, közéleti álhírek fogyasztása dominál: az első hét legolvasottabb álhírportál politikai-közéleti témájú.

Orosz propaganda

Az orosz propaganda az álhírpiacon hatalmas szeletet hasít ki magának. 2018 júliusában a hlavnespravy. sk volt a legolvasottabb portál 5,91 millió látogatóval, ezt második helyen a Sputnik orosz állami hírügynökség cseh verziója követte (2,56 millió látogató). A cseh és szlovák álhírfogyasztók ezen felül további orosz propagandaportálokat is olvasnak. Ebből jól látszik, hogy Csehország és Szlovákia fontos célja Oroszország információs hadviselésének, az orosz állam nemzeti nyelven tálalja a geopolitikai érdekeinek megfelelő narratívákat.

 

Érdekes

A leglátogatottabb álhíroldalak a látogatók számával:

hlavnespravy.sk 5 910 000
cz.sputniknews.com 2 560 000
ac24.cz 1 150 000
aeronet.cz 806 950
krajskelisty.cz 700 960
protiproud.cz 657 820
pravyprostor.cz 650 240
badatel.net 622 940
bajecnezeny.sk 615 090
novarepublika.cz 564 220

(forrás: www.globsec.org)

 

Halottakkal teli gép

A dezinformáció jellemző példájaként említhető a Kelet-Ukrajna fölött 2014-ben lelőtt maláj utasszállító esete után beindult orosz propaganda. Nagyon rövid idő alatt a tragédia okának különböző verziói láttak napvilágot, talán a leghajmeresztőbb az a narratíva volt, hogy az előre eltervezett esemény során a gép eleve halottakkal a fedélzetén szállt fel.

Szlovákok az első tízben

A legolvasottabb dezinformációs portál szlovák nyelvű, ugyanakkor az első tíz között csak három szlovák van. Ennek a ténynek a jelentőségét csökkenti a nyelvi és történelmi rokonság, a két nemzet között mondhatni problémamentes a nyelvértés. Ezzel együtt a szlovákok inkább hajlamosak a szlovák mellett cseh nyelvű álhíreket is olvasni, a csehek ehhez képest kevésbé látogatják a szlovák nyelvű oldalakat. Míg a hlavnespravy.sk forgalmának csak a 7%-a érkezik Csehországból, a Sputnik cseh verziója esetében a Szlovákiából érkező látogatók aránya 41%.

 

Érdekes

A legmegtévesztőbb álhíroldalak (Weblap, Index):

1 vigilantcitizen.com 9,8
2 zvedavec.org 9,8
3 protiprudu.org 9,8
4 orgo-net.blogspot.sk 9,7
5 aeronet.cz 9,7
6 conspi.cz 9,7
7 nwoo.org 9,7
8 badatel.net 9,6
9 czechfreepress.cz 9,6
10 bnw-nwo.wz.cz 9,5

(forrás: www.konspiratori.sk)

 

Mire jó a lista?

A listát azzal az elsődleges szándékkal hozta létre a NetSuccess digitális ügynökség a Sesame Communications Expertsszel együttműködve, hogy a világhálón a hirdetési rendszereket felhasználó hirdetők számára eligazodást nyújtson, mely oldalaktól érdemes óvakodni, egyrészt azért, hogy saját maguk, illetve cégük jó hírét megőrizendő ne asszociálódjon a nevük fake news oldalakhoz, másfelől pedig azért, hogy reklámkiadásaikkal ne ilyeneknek képezzenek bevételforrást. Irányadó kíván lenni híroldalak és publicisztikai felületek számára is, hogy a külső hivatkozásaik során el tudják kerülni a megbízhatatlan oldalakat. Egy-egy álhíroldalt közel 20 fős szakmai bizottság tagjai értékelnek egyénileg, több szempont alapján, és az értékeléséből képzett index alapján kerül fel az oldal a jegyzékre.

A konspiratori.sk weblapjegyzéke nyitott adatbázis. Ha bárki úgy gondolja, hogy belebotlott egy kétes informácikat szolgáltató felületbe, az oldalon található egyszerű űrlap segítségével javaslatot tehet a gyanús forrás hitelességének a megítélésére.

(Forrás: konspiratori.sk, globsec.org)

Malinák Zsolt

Érdekes

Az álhírportálok értékelése

Az értékelés előre meghatározott, nyilvánosan hozzáférhető kritériumok alapján történik, ezek a következők: 1. A tényekkel összeegyeztethetetlen viszonyban levő álhírek, hazug propaganda, illetve információk megtévesztő kontextusban való bemutatása, ideértve a képi és videóanyagokat is. 2. Politikai, gazdasági vagy egészségügyi szempontból releváns összeesküvés-elméletek kritikai értékelés nélküli közlése. 3. Csodagyógyászat, csodagyógyszerek, a sarlatánság fogalomkörébe sorolódó eszközök és eljárások propagálása, amelyek ellentmondanak az objektív tudományos ismereteknek, és elvezethetnek az indokolt gyógymódok hanyagolásához, illetve egészségkárosodáshoz. 4. Vulgáris és a politikai szélsőségesség kategóriájába sorolódó tartalmak, félelemkeltő, riogató hírek, nemzetiségi, faji, vallási és egyéb kisebbségeket gyalázó tartalmak közlése. 5. Az újságírói etika alapvető szempontjainak mellőzése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?