Juncker: 2025 előtt nem valószínű a nyugat-balkáni országok csatlakozása az EU-hoz

Jean-Claude Juncker
Bécs |

Az Európai Bizottság elnöke szerint 2025 előtt nem valószínű a nyugat-balkáni országok csatlakozás az Európai Unióhoz (EU).

 

Jean-Claude Juncker pénteken az osztrák külpolitikai társaság meghívására a bécsi Hofburgban tartott beszédében arra figyelmeztetett, hogy ha a nyugat-balkáni országoktól - Bosznia, Albánia, Szerbia, Macedónia, Montenegró, Koszovó - elveszik a csatlakozás lehetőségét, újabb háborús konfliktus alakulhat ki a térségben.

Azt is mondta, hogy történtek ugyan előrelépések néhány nyugat-balkáni országban, de ezek még nem teljesen elégségesek, a teljes csatlakozás lehetősége pedig még messze van, 2025-nél előbb nem valószínű.

"Addig is egy gazdasági társulást kellene létrehozni, ami által a nyugat-balkáni országok részben úgy viselkedhetnének, mintha egyszer az EU teljes jogú tagjai lehetnének" - javasolta az Európai Bizottság elnöke.

Juncker kijelentette: reményei szerint novemberben megegyezés születhet a Brexit-tárgyalásokon.

 

Kapcsolódó cikkünk

Az Európai Bizottság elnöke párbeszédet szorgalmazott Oroszországgal.

Annak ellenére, hogy - mint fogalmazott - Oroszországban nincs minden rendjén, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a szomszédunk, és a biztonság hosszú távon csak vele együtt tarthatóak fenn - emelte ki Juncker, határozottan állást foglalva a jogállamiság tiszteletben tartása mellett.

Ez utóbbival összefüggésben - konkrétumok említése nélkül - kijelentette: ügyelni kell arra, hogy a jogállamiság tartós legyen Európában. Nem lehet "zárójelbe tenni" csak azért, mert valakinek éppen ez az érdeke - fűzte hozzá.

Juncker pénteken látogatást tett a bécsi zsinagógában is, és találkozott Oskar Deutsch-al, a Bécsi Zsidó Hitközség (IKG) elnökével. A látogatással az Európai Bizottság szolidaritását fejezte ki a zsidó közösség felé, hangsúlyozva, hogy felkell lépni az antiszemitizmus ellen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?