Izsa: Jövőre döntenek Kelemantia felvételéről az UNESCO listájára

Kelemantia
Izsa |

Egy lépéssel közelebb áll Kelemantia, a komáromi járásbeli Izsán található római kori katonai tábor ahhoz, hogy az UNESCO Kulturális Világörökségi Listájára kerüljön. A Nyitrai kerület (NSK) tájékoztatása szerint a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága (ICOMOS) a vezetőivel és a nemzetközi összetételű csapattal október elején ellátogatott a helyszínre, hogy megtekintse a kulturális emléket.

 

Kelemantia felvételéről az UNESCO listájára jövőre dönt a Világörökség Bizottság Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. „A tábor jelölése a világörökségi címre, illetve az ezzel kapcsolatos előkészületek már 2010 és 2011 között megkezdődtek, amikor megszületett a döntés, hogy a Limes Romanus nagy-britanniai és németországi része mellett más térségek is felkerülhetnek a világörökségi listára" – tájékoztatott a Nyitrai kerület.

 

Kapcsolódó cikkünk

Kelemantia, az Izsán található római kori tábor és az oroszvári Gerulata a Limes Romanus, azaz a Római Birodalom határát jelző vonal része volt. Mindkét tábor jelölését elfogadták, így hamarosan megszületik a döntés a listára való felvételükről. „Az elmúlt években nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy a tábor felkerüljön a listára. A Nyitrai kerület, amely a kulturális emlék tulajdonosa, valamint a komáromi Duna Menti Múzeum felel a hely karbantartásáért, a fűnyírásért és az egész tábor védelméért. Már folyamatban van a műemlék alatti terület tulajdonjogi kérdéseinek megoldása, valamint a római tábor megmaradt architektonikai részeinek felújítása, megőrzése és az ehhez szükséges pénzügyi háttér biztosítása" – tájékoztatott a Nyitrai kerület.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?