Kvízműsort készítettek a kínai elnökről

Hszi Csin-ping
Peking |

Hszi Csin-ping kínai elnökről szóló, ötrészes kvízműsort készítettek Kínában. A fiatalokra összpontosító Hunan TV televíziócsatorna műsorában az elnök életéről, politikai filozófiájáról és a Kínai Kommunista Párt eszméiről kérdezik a versenyzőket - írta csütörtökön a BBC brit műsorszóró az egyik részt kommentálva.

"Hallgassuk meg Hszi elnök beszédeit, és értelmezzük gondolatait" - vezette fel a Hszi tanulmányozása az új korszakban című kvízműsort a műsorvezető. A kínai elnök a kommunista párt tavalyi kongresszusát megnyitó pekingi beszédében jelentette be a kínai szocializmus új korszakának elindítását.

A BBC írása szerint

a műsornak nyilvánvalóan Hszi Csin-ping személyi kultuszának építése és megerősítése a célja, méghozzá a fiatalok körében

 "Hszi elnököt 15 évesen elküldték Pekingből a Senhszi tartományban fekvő Liangcsiahöbe, hogy földműves váljon belőle. Ez idő alatt tudásra akart szert tenni. Egyszer 15 kilométert gyalogolt, hogy kölcsön kérjen egy könyvet. Mi a neve a könyvnek?" - tette fel a kérdést a műsorvezető. "Faustus" - vágta rá gondolkodás nélkül az egyik versenyző.

A BBC kiemelt egy másik pillanatot is: a műsorvezető felolvasott egy verset, amelyet a kínai elnök írt még a kilencvenes években, amikor is Fucsou város párttitkára volt. A kérdés pedig így hangzott: "kiről emlékezik meg a vers?". A válasz Csiao Jülü pártkáder volt, a válaszadó pedig ugyancsak nem tétovázott.

A műsorban más, az úgynevezett "Hszi Csin-ping-i gondolatra" fókuszáló intézetek vezetői mellett megjelent Aj Szelin, a Csinghua Egyetem Marxizmus Iskolájának elnöke, aki arról kérdezte a versenyzőket, hogy "melyik eszme nagy eszme?". "Egy tudományos eszme a nép számára kell, hogy legyen a válasz. Manapság biztosan Hszi Csin-ping gondolatai a kínai típusú szocializmusról az új korszakban" - adta meg a helyes választ egy másik játékos a BBC írása szerint.

A műsorban emellett olyan feladatok is vannak, hogy be kell fejezni a kínai elnök mondásait, nyilatkozatait, úgynevezett "arany idézeteit". 

A BBC emlékeztetett, hogy

Hszi Csin-ping az utóbbi három évtizedben nem látott hatalomra tett szert Kínában, amit a 2012-es hatalomra kerülése után indított, elemzők szerint ellenlábasaival szembeni leszámolást is biztosító korrupcióellenes hadjáratával alapozott meg.

A kínai elnök politikai-filozófiai gondolatait azóta rögzítették az alkotmányban is, és elérte, hogy akár élete végéig államfő maradjon. A kínai parlament márciusban döntött arról, hogy az elnöki megbízatásnak ne legyen alkotmányos akadálya, időbeli korlátja. Eddig az elnök kétszer öt évig tölthette be a posztot, így kívánván megakadályozni a meghatározatlan ideig elnyúló autokratikus hatalomgyakorlást. 

A brit műsorszóró több olyan véleményt idézett, amelyek szerint összefüggés van a Hszit most és Mao Ce-tung néhai kínai vezetőt 1966 és 1976 közötti kínai kulturális forradalom idején övező személyi kultusz között. Hszi bírálói szerint az elnök tudatosan halad afelé, hogy második Mao Ce-tung váljon belőle, akinek élete utolsó egy évtizedében tejhatalma volt a több száz milliós országban.

Mao Ce-tung, a "nagy kormányos" és de facto utódja, Teng Hsziao-ping, a kínai gazdasági reformok atyja után Hszi Csin-ping a harmadik pártvezető, akit vezető teoretikusként név szerint is említenek az alapokmányban, és még életében. Teng csak "elmélete" miatt került a kiválasztottak közé, miközben Hszi Csin-pinget, Maóhoz hasonlóan "gondolatvilágával" együtt említik, ami a kommunista ideológiai kánonban magasabb értéket jelent.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?